Pensiile speciale ale primarilor ajung iar la CCR. Guvernul a contestat ieri, pentru a doua oara, la Curtea Constitutionala, legea care le da pensii speciale alesilor locali. CCR transeaza subiectul in 20 iulie. Premierul Dacian Ciolos a explicat la RRA ca din lege nu reiese clar cum ar urma sa fie finantate aceste pensii. "Si, pe de alta parte, nu se respecta principiul contributivitatii, legea aceasta ar urma sa se aplice retroactiv", a spus el. Impactul bugetar al aplicarii legii este in jur de 400 de milioane de lei pe an, a adaugat prim-ministrul. In opinia acestuia, ideea de pensii speciale risca sa afecteze insasi consolidarea sistemului de pensii, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Ponta, despre "casatoria" dintre PNL si UNPR: Ma bucur rautacios pentru PNL, imi pare rau pentru UNPR, sunt ingrijorat pentru PSD. Fostul premier Victor Ponta spune ca asocierea dintre PNL si UNPR va conduce la disparitia celui din urma, va provoca scarba electoratului liberal, va izola PSD si va avantaja partidele anti-sistem. "Politica romaneasca ramane extrem de ciudata, irationala si greu de explicat pentru oameni! Eu nu reusesc sa inteleg de ce si cui foloseste "casatoria" intre PNL si UNPR. Cel mult face bine miscarilor anti-sistem care primesc un nou argument contra tuturor partidelor si tuturor politicienilor - si va creste neincrederea generala in sistemul actual!", a scris Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook. Fostul premier a mai aratat ca PNL va avea de suferit de pe urma asocierii cu UNPR. "Ma bucur (rautacios) pentru PNL - un partid in disolutie din cauza unei conduceri sinucigase, fara cuvant, principii, ideologie sau viziune. Unirea cu UNPR (partid de stanga, avand culoarea rosie si lideri fosti pesedisti) va mari scarba si dezamagirea electoratului propriu si va consolida dezastrul electoral care se prefigureaza in toamna. Aducerea si lui Geoana in combinatie este bomboana pe coliva - isi merita soarta!", a mai precizat Ponta, anuntaAdevarul.

Basescu ii critica pe "tafnosii" de la Bruxelles. Fostul sef de stat, Traian Basescu, a lansat, luni, critici dure la adresa liderilor europeni in contextul in care acestia au solicitat ca iesirea Marii Britanii din UE sa se produca cat mai repede, catalogandu-i drept "politicieni fara viziune, manati de un egoism prostesc si de un orgoliu specific mediocritatii". "Oare n-ar fi mai bine ca Francois Hollande, Angela Merkel, Jean-Claude Juncker si Martin Schulz sa plece in vacanta impreuna cu toti functionarii germani de la Bruxelles? S-ar putea ca, la intoarcerea din concediu, sa gaseasca o Europa mai buna, care nu-si pune ca emblema Tafna Prostului", a punctat Basescu. In viziunea sa, UE are obligatia sa-i dea o sansa premierului Cameron "sa repare ce a stricat, in cele trei luni de ragaz pe care le-a cerut", informeazaGandul.

Partidele de extrema dreapta imping Europa in deriva. Decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana este un moment seismic pentru ca subliniaza realitatea inconturnabila ca, sub presiunea crizelor, Europa se disloca si fortele populiste, extremiste si xenofobe castiga teren. Spiritul european a durat, cu sustinerea popoarelor, peste o jumatate de secol, inainte ca proiectul inceput la mijlocul anilor 1950 sa devina impopular, victima incapacitatii de a se reinnoi, plombat de absenta liderilor politici europeni de anvergura. Europenii fie nu vor, fie nu pot face fata impreuna crizelor recente - migratorie, financiara etc. Cei 28 au devenit inapti de actiuni colective, in afara gestionarii pietei unice. Socul provocat de victoria Brexit la referendumul din Marea Britanie incepe sa se estompeze, iar britanicii anti-UE realizeaza ca nu au tinut cont de interesele tarii si s-au lasat manipulati de promisiunile mincinoase ale politicienilor partidelor euro￯sceptice si xenofobe, scrieRomania Libera.

Valeriu Steriu acuza: "In ultimele luni, acordul UNPR-PSD a fost incalcat in repetate randuri!" Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a stiut despre discutiile purtate de UNPR cu alte partide, iar in ultimele luni acordul dintre cele doua formatiuni a fost incalcat "in repetate randuri", a declarat luni liderul Uniunii, Valeriu Steriu. "UNPR este un partid foarte serios, care a demonstrat in cei 6 ani de existenta acest lucru. Am fost parteneri loiali, atat in primii doi ani de guvernare, cat si in urmatorii patru. La fel de seriosi suntem si in negocierile pe care le purtam. In momentul in care avem deschise niste negocieri pe o directie, nu le facem ca sa incurcam cealalta directie. Deci suntem onesti in aceste discutii (n.r. - cu PNL) si chiar as putea spune ca le-am purtat in mod transparent, inclusiv dl Dragnea a fost informat la timp ca sunt deschise, creand in acest moment as putea spune o treaba in premiera - o informare a actualului partener. Acest aspect vine si in urma unor luni dificile, si niste luni de hartuiala, atat pe ce am avut constructie in teritoriu, inainte de alegerile locale si in timpul alegerilor locale, dar si pe ceea ce s-a intamplat in Parlament - faptul ca in ultimele luni, in mod vizibil, acordul nostru a fost incalcat in repetate randuri - cu suficienti de multi parlamentari care au fost ademeniti si care in final au trecut in alta barca", a sustinut Steriu, la Palatul Parlamentului, anuntaEVZ.