Daniel Constantin, co-presedintele ALDE: "Categoric, ALDE nu-l va sustine pe Ciolos la toamna". Daniel Constantin a dezvaluit intr-un interviu acordat "Evenimentului zilei" ca ALDE pregateste un program de guvernare si ia in calcul sa vina cu o propunere de premier. Este exclus sa-l sustina pe actualul premier pentru un nou mandat. Alina Gorghiu trateaza lucrurile de sus, iar PNL are un limbaj dublu, mai spune co-presedintele ALDE Evenimentul zilei: De ce, in comparatie cu domnul Tariceanu, dvs. sunteti mai putin vocal? In ultima vreme nu ati mai aparut in presa, au fost putine mesajele pe care le-ati transmis, a fost saptamana trecuta un mesaj pe Agricultura si cam atat. Daniel Constantin: Tariceanu are si postura de presedinte al Senatului, acolo se intampla tot felul de lucruri in fiecare zi si atunci sigur ca mesajele dansului sunt vizibile. Pe de alta parte, si presa preia mai putin lucrurile de constructie. Eu mi-am asumat in aceasta perioada sa vorbesc despre lucruri pe care cred eu ca oamenii vor sa le auda mai mult. Ce se intampla in actul de guvernare, ce este bine, ce este rau, cum aceste masuri ajung sau nu in buzunarul cetateanului. Integral inEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Cum se manifesta "dragostea" PSD pentru romanii din diaspora: indieni, fantome, golani si curve. Adrian Nastase le spune indieni. Pentru Liviu Dragnea sunt fantome. Ioan Rus ii numeste golani si curve, iar Victor Ponta a trecut de la vorbe la fapte: le-a blocat dreptul la vot. Aceasta este pozitia PSD fata de romanii din strainatate. Liderii PSD nu rateaza nicio ocazie sa-i jigneasca pe romanii de peste granite, mai ales dupa ce diaspora a intors rezultatul alegerilor prezidentiale din 2014 in defavoarea lui Victor Ponta. Ultimul care a luat peste picior comunitatea romanilor din afara tarii este fostul lider PSD Adrian Nastase. "Ma uit cum se fac registrele pentru votul din strainatate. Acolo apar foarte putini indieni. Au disparut", a spus fostul premier la Antena 3, comentand faptul ca romanii din diaspora nu s-au inghesuit sa se inscrie in registrul electoral pentru a vota la alegerile din toamna. Insa ce nu spune Nastase e ca legea votata de PSD ii obliga pe oameni sa faca drumuri inutile la ambasade si consulate, pentru a duce copii dupa buletin, desi toata procedura s-ar fi putut desfasura online, anuntaAdevarul.

Cum se finanteaza partidele din Romania. Partidele cer sa primeasca de la bugetul de stat 50.000.000 de lei pentru campania electorala de la alegerile locale. In plus, lunar, AEP aloca peste un milion de lei pentru finantarea activitatii partidelor parlamentare . Exceptie face UDMR, care primeste sume mai mari, in calitate de ONG. 2016 este primul an in care se aplica o serie de reguli noi privind finantarea partidelor politice. Astfel, campania electorala este finantata, in premiera, de le bugetul de stat iar conturile de campanie nu pot fi executate, chiar daca partidele au datorii. Politicienii care au introdus aceste reguli in Parlament sunt si principalii lor beneficiari. Un numar de 702 competitori electorali participanti la alegerile locale din data de 5 iunie 2016 au solicitat Autoritatii Electorale Permanente (AEP) rambursarea unor cheltuieli electorale in cuantum total de 49.785.032,28 lei. Pe lista se afla atat partide cat si candidati independenti. Grosul banilor umeaza, insa, sa mearga catre marile partide. Astfel, PNL a cerut rambursarea a 18.353.028 de lei in timp ce PSD a solicitat 14.630.501 de lei, informeazaRomania Libera.

Basescu: Am vrut stat de drept, nu unul in care Kovesi si Coldea spun cine sa fie arestat. Fostul presedinte Traian Basescu a lansat un nou atac dur impotriva binomului DNA-SRI, afirmand ca institutii in care a investit "enorm" se transforma in "stat mafiot". "Au trecut la actiuni mafiote niste indivizi depozitari de informatii incredibil de importante. O sa-i opresc eu, indiferent care sunt costurile", a spus Basescu, la Romania TV. El a sustinut ca fostul presedinte al ANI, Horia Georgescu, a fost arestat pentru ca "a cerut (...) sa fie anchetat dosarul de incompatibilitate al presedintelui Iohannis". "Tot cei doi i-au facut inscenarea cu ANRP, ca nu stiu ce restituiri a facut", a declarat fostul sef al statului, referinduse la Codruta Kovesi si la Florian Coldea. "Am vrut sa construiesc un stat de drept, nu unul in care doi indivizi, Kovesi si Coldea, sa spuna cine sa fie arestat ca nu le-a cantat in struna", a mai spus Basescu. Ieri, el a reactionat si la decizia procurorilor de a-l trimite in judecata pentru ca ar fi amenintat-o pe Gabriela Firea. "Inteleg ca Parchetul General a rezolvat marile dosare ale Revolutiei si mineriadelor, drept pentru care a venit vremea anchetarii declaratiilor politice", a scris el pe Facebook, scrieEVZ.

Unde candideaza liderii PNL la alegerile parlamentare. Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, ca la alegerile parlamengtare va candida pe o lista de circumscriptie unde va fi foarte greu pentru partid, iar Vasile Blaga a mentionat ca va ramane in colegiul in care a candidat si in 2012, el adaugand ca le-a transmis colegilor parlamentari ca "doar cei care vor munci vor fi pe aceste liste pe locuri eligibile". Intrebata unde va candida, Alina Gorghiu, copresedintele PNL, a raspuns: "O sa fiu pe o lista intr-o circumscriptie unde va fi foarte greu pentru PNL, va promit. Nu ma duc intr-o filiala unde e usor. In momentul acesta nu am sa va dau raspunsul". Vasile Blaga a raspuns, la randul lui, ca va candida unde a candidat si la alegerile trecute. Blaga a fost ales in colegiul uninominal 3 din Circumscriptia electorala nr.37 Timis. Vasile Blaga a precizat ca nu se pune problema unei paritati, intre liberali si democrat-liberali, pe listele pentru alegerile parlamentare. "Toti suntem liberali", a mentionat el, adaugand ca s-a plecat de la ideea ca nu mai pot fi paritati, pentru ca intre timp au fost alegeri locale si au fost alesi peste 1.800 de primari, anuntaAdevarul.