Dragnea, avertisment catre Ciolos pe tema bugetului: "Sper sa nu uite limitele mandatului pe care le-a avut".Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, la finalul intalnirii grupurilor parlamentare PSD, ca spera ca Executivul sa nu vina cu un proiect de buget, in aceasta toamna, in conditiile in care "nu poate beneficia de increderea de a lasa un buget mostenire anul viitor". In ceea ce priveste data alegerilor parlamentare, Dragnea a acuzat liberalii de presiuni asupra Guvernului, in acest sens. Data de 11 decembrie, pentru organizarea alegerilor parlamentare, este "o greseala a Guvernului", este de parere Liviu Dragnea. "Temerea noastra e ca, in 11 decembrie, e riscul mai mare sa vina mai putini la vot. In rest, nu ne schimba nimic", a declarat Liviu Dragnea. Intrebat cu privire la intentia Guvernului de a veni cu un proiect de buget, in aceasta sesiune de toamna, Dragnea a subliniat ca spera ca Executivul "sa nu o faca". "Sper sa nu uite limitele mandatului pe care le-a avut. Guvernul actual nu are caderea, nu poate beneficia de increderea de a lasa un buget mostenire anul viitor. Eu stiu ca a facut presiuni foarte mari PNL, ca cei doi copresedinti au fost foarte fermi si au presat foarte mult ca data alegerilor sa fie 11 decembrie. Ce am spus public am spus si premierului Dacian Ciolos, cand am vorbit la telefon: 27 noiembrie mi se pare o data fireasca pentru alegeri pentru ca, in luna decembrie, romanii sa se ocupe de sarbatori pentru ca trebuie sa le cream aceste conditii. Nu au vrut. Avem, din pacate, consecinte ca bugetul se va putea aproba in februarie si bugetele locale in aprilie. Astea au fost principalele motive pe care le-am folosit cand i-am zis lui Ciolos punctul meu de vedere", a afirmat Dragnea, potrivitGandul.

Politic showFoto: Colaj foto

Partidul lui Vlad Tepes strange toti penalii. Va rupe sau nu din electoratul PSD? Ce raspund specialistii.Partidul Romania Unita (PRU), care l-a revendicat pe Vlad Tepes ca simbol politic, pregateste asaltul pentru alegerile parlamentare cu o oaste de stransura penala. Ironia merge si mai departe: Victor Ponta si Mircea Geoana, dupa ce s-au luptat pentru suprematie in PSD, ar putea redeveni colegi in PRU. Partidul Romania Unita (PRU), formatiune cu un puternic mesaj nationalist, condus de fostul deputat PSD Bogdan Diaconu, a racolat 11 parlamentari in mai putin de o saptamana. Pentru ca multi dintre ei au venit pe filiera PSD, despre PRU a inceput sa se vorbeasca ca despre o noua forta politica. Numai ca niciunul dintre cei 11 n-ar mai fi prins listele pentru alegerile din toamna, asa ca PRU reprezinta pentru multi dintre ei ultimul colac de salvare politica. In plus, din cei 11, cinci au probleme penale, insa PRU i-a acceptat, desi simbolul partidului este Vlad Tepes, un simbol al ideii de respectare a legilor. Cel mai cunoscut politician care s-a inscris in PRU este Sebastian Ghita, prietenul lui Victor Ponta. In acest moment, Ghita este trimis in judecata, fiind acuzat de dare de mita, cumparare de influenta, spalare de bani, santaj si folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii. De asemenea, Ghita mai este cercetat in dosarul in care este implicat si cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Hertanu. Un alt parlamentar care a lasat PSD pentru PRU este Marius Manolache. Finul lui Ponta, cercetat de DNA pentru fals in acte, s-a remarcat de trei ori in cei aproape patru ani de mandate: cand a declarat ca demnitarii nu sunt egali cu oamenii de rand, deci trebuie sa beneficieze de pensie speciala; cand a semnat unul dintre cele 20 de proiecte legislative anti-Justitie si cand a angajat pe post de consiliera o fosta animatoare din clubul Bamboo, informeazaAdevarul.

Traian Basescu: Voi fi parlamentar numai daca va fi nevoie.Presedintele PMP, Traian Basescu, a declarat, joi, ca PMP indeplineste conditiile pentru a avea grup parlamentar la Camera Deputatilor, afirmand ca va candida la alegerile parlamentare numai daca va fi nevoie."Numai daca va fi nevoie", a declarat presedintele PMP, Traian Basescu, la finalul intalnirii cu deputatii noului PMP, organizata la Camera Deputatilor, la solicitarea jurnalistilor. Traian Basescu a sustinut ca PMP indeplineste criteriile pentru a avea grup parlamentar la Camera Deputatilor. ￯Deocamdata avem cinci senatori si 33 de deputati. Avem conditii sa avem grup parlamentar la Camera Deputatilor, ceea ce se si incearca (...)", a sustinut presedintele PMP, citat de Mediafax. Traian Basescu a afirmat ca PMP a stabilit si prioritatile legislative pentru sesiunea parlamentara care a inceput- proiectul de lege privind primul loc de munca, initiativa fostului grup UNPR cu privire la constructia de crese si gradinite, precum si legea sanatatii depusa la Parlament in 2015, "care a strarnit manie in ianuarie 2012, iar acum se vede cat este de necesara". Presedintele PMP, Traian Basescu, a declarat, joi, ca parlamentarii care au intrat in PRU "vor da bir cu fugitii" cand vor vedea unde au intrat si a adaugat ca Romania nu are nevoie de partide extremiste. "Nu as vrea sa credeti ca este un atac la un partid valoros care se naste. Romania nu are nevoie de partide extremiste. Acest partid va fi urmarit toata viata lui daca va avea viata, eu sper sa nu aiba, de momentul in care presedintele partidului arunca de pe scena drapelul UE. De anti-europeni, de anti-atlantisti este plina Europa. Romania nu are nevoie de asa ceva￯, declarat presedintele PMP, Traian Basescu, anuntaRomania Libera.

Fost ofiter SRI: PRU nu este extremist.Proaspat membru PRU, fostul ofiter SRI Daniel Savu spune ca formatiunea "nu are nimic de-a face cu extremismul". "Constat ca exista si o anumita temere din partea unor formatiuni politice, altfel nu se justifica preocuparea, excesiva as putea spune, pentru a aduce tot felul de caracterizari Partidului Romania Unita, care nu au nicio legatura cu adevarul. Afirm cu toata convingerea, sinceritatea si deschiderea: PRU nu are nimic de-a face cu extremismul, personal nu as face parte dintr-o structura cu o astfel de orientare. Patriotismul, sustinerea si apararea valorilor romanesti nu pot fi asimilate in niciun caz cu extremismul, cred ca este sau ar trebui sa fie evident pentru oricine", a scris pe Facebook senatorul Daniel Savu (ex-PSD), citat deEVZ.

Ponta isi joaca viitorul la doua capete. Surse din PSD: Forteaza excluderea din partid.Fostul premier Victor Ponta, marginalizat de Liviu Dragnea in PSD, incearca sa-si asigure locul pe listele social-democratilor pentru alegerile parlamentare, dar, in acelasi timp, pune umarul si la constructia Partidului Romania Unita (PRU), cu scopul de a dirija ulterior negocierile pentru formarea noului Guvern. Intrebat, intr-o emisiune la B1TV, daca s-a implicat din umbra in proiectul PRU, Victor Ponta a raspuns: "Am facut cu PRU exact cum am facut cu ALDE. Calin Popescu Tariceanu era singur, i-am zis ca il ajut sa faca un partid, pentru ca PNL nu mai era liberal. L-am numit presedintele Senatului si m-am certat cu pesedistii, care acum sunt prieteni cu ei. Le-am zis: "Nu fiti hapsani!". Si uite ca am avut dreptate. Si la fel in 2012, cu Oprea. Il cunosc pe Bogdan Diaconu, eu l-am pus ( sa faca PRU - n.r.). i-am zis: "Da, te ajut, iti dau idei, iti spun oameni liberi!". E o nevoie in Romania de un astfel de partid, nationalist, trebuie sa avem un partid nationalist in sens modern". Cat despre o trecere a sa de la PSD la PRU, fostul premier a spus: "Eu as vrea sa raman la PSD. Cred ca 99% din membri doresc sa raman". Fostul premier priveste PRU ca pe o varianta de rezerva. Ponta si-a anuntat intentia de a candida pentru un nou mandat de parlamentar in Gorj, ba chiar a trimis si o scrisoare de intentie partidului in acest sens, dar tot nu este sigur ca Liviu Dragnea, marele sau rival din partid, ii va oferi un loc eligibil. "Nu am mai vorbit cu Liviu Dragnea de la alegerile locale", a spus Ponta, semn ca relatia cu liderul PSD este inghetata. Oricum, chiar daca va ajunge din nou deputat de Gorj, rolul lui Victor Ponta in PSD va fi pur decorativ, atat timp cat fraiele partidului vor sta in mainile lui Liviu Dragnea, potrivitAdevarul.

PNL respinge propunerea lui Tariceanu cu privire la ambasadorul american: Nu raspunde la ce isi doreste poporul roman.Vicepresedintele Senatului, Teodor Atanasiu, a declarat, joi, ca propunerea lui Calin Popescu Tariceanu privind adoptarea unei declaratii a Senatului prin care forul legislativ isi manifesta "insatisfactia" fata de declaratiile ambasadorului SUA la Chisinau nu raspunde la ce isi doreste poporul roman si ca Senatul Romaniei are alt rol. In acest sens, Atanasiu a precizat ca PNL vrea o declaratie referitoare la planurile Romaniei si Republicii Moldova ca "poporul roman sa fie integrat in aceeasi tara". "Declaratia propusa de presedintele Senatului a fost trimisa la Comisia de politica externa, iar PNL are o pozitie foarte clara pe care a avut-o de fiecare data. Desi ambasadorul american a gresit, cred ca declaratia unui Parlament, a unui Senat al Romaniei trebuie sa fie mult mai ampla si mult mai cuprinzatoare decat o simpla sanctiune a greselii unui om", a declarat senatorul PNL, Teodor Atanasiu. Atanasiu a mai spus ca liberalii sprijina parcursul european al Republicii Moldova si ca vor o declaratie referitoare la planurile Romaniei si Republicii Moldova ca "poporul roman sa fie integrat in aceeasi tara". Totodata, Atanasiu a precizat ca declaratia este "pur si simplu o cearta" cu unul dintre ambadorii americani si ca nu raspunde la ce isi doreste poporul roman si ca Senatul Romaniei are alt rol, noteazaGandul.