Cati bani au primit partidele de la bugetul de stat, in luna septembrie.Dintre partidele politice doar, PSD, PNL si ALDE - au primit subventii de la bugetul de stat in luna septembrie in valoare totala de 1,76 milioane de lei, din care liberalii au luat cel mai mult, adica 853.586 lei, urmati de PSD, care a incasat 813.015 lei. ALDE a primit o subventie de 95.329 lei in luna septembrie. Subventia care ar fi revenit UNPR, in valoare de 285.794 lei, si cea pentru PNTCD, 6.236 lei, a fost suspendata prin decizii ale presedintelui Autoritatii Electorale Permanente pana la clarificarea situatiei juridice a respectivelor formatiuni. Sumele incasate de partide de la bugetul de stat pot fi destinate pentru intretinerea si functionarea sediilor, plata personalului, activitati de propaganda si organizarea de activitati cu caracter politic, precum si pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare in tara si in strainatate, arata legea privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, informeazaGandul.

Politic showFoto: Colaj foto

Fostul campion mondial la box, Mihai Leu, ar putea candida pe lista PMP la parlamentare.Fostul campion la box si automobilism, Mihai Leu, este dorit de PMP pe lista pentru alegerile parlamentare. Senatorul PMP Haralambie Vochitoiu spune ca este dispus sa-i cedeze locul sau, numai ca Mihai Leu sa intre in Parlament. "Este important ca Mihai Leu sa-i reprezinte pe hunedoreni in Parlament. Pentru asta, sunt dispus chiar sa-i cedez acestuia locul intai pe lista de candidaturi la Senat, din partea PMP. Am avut discutii cu Mihai, asteptam raspunsul final", a declarat senatorul PMP Haralambie Vochitoiu, pentru Mesagerul Hunedorean. In 1987, hunedoreanul devenea campion mondial la juniori. Patru ani mai tarziu, parasea pugilisimul amator in favoarea celui profesionist si ajungea unul dintre starurile puternicului club german Universum Box-Promotion (Hamburg), pentru care boxa sub numele de ring Michael Lowe, anuntaAdevarul.

Tariceanu: Nu as spune ca am o sincopa de comunicare cu presedintele Iohannis.Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, sustine ca relatia pe care o are cu presedintele Klaus Iohannis este una institutionala, nefiind vorba despre "o sincopa de comunicare". Referitor la faptul ca nu a fost invitat de catre seful statului la dineul organizat la Palatul Cotroceni cu prilejul vizitei in Romania a presedintelui Frantei, Francois Hollande, Tariceanu a afirmat ca, in opinia sa, presedintele are "latitudinea sa invite pe cine crede el". "Nu am fost invitat. Nu cred ca e o cutuma (sa fie invitat presedintele Senatului - n.r.), nu cred. Presedintele are latitudinea sa invite pe cine crede el.Relatia nu e de niciun fel, este o relatie in care atunci cand este nevoie institutional, putem sa comunicam si am si comunicat. Am primit un telefon de invitare din partea presedintelui la discutiile care au avut loc dupa referendumul de iesire a Marii Britanii din UE, a avut disponibilitatea pe care o apreciez. M-a sunat personal sa ma invite. Deci, nu as spune ca avem o sincopa de comunicare, scrieRomania Libera.

Parlamentul blocheaza modificarea articolului privind violenta.Conform unui comunicat al Asociatiei Necuvinte, pe data de 18 martie 2015, Asociatia sustinuta de mai multi senatori si deputati din mai multe formatiuni politice a depus o solicitare de modificare a Legii 286/2009 privind Codul Penal. Solicitarea vizeaza modificare art. 193/NCP - "Loviri sau alte violente" in sensul reducerii numarului de zile de ingrijiri medicale prevazute pentru ca statul sa se sesizeze din oficiu, de la 90 cat sunt prevazute in prezent, la 30 de zile. Solicitarea a fost depusa in Biroul Permanent al Senatului cu nr. 116/18.03.2015 si a trecut de comisiile Senatului cu aviz pozitiv in unanimitate. Ulterior, demersul Asociatiei a ajuns in plenul Senatului, de unde s-a solicitat retransmiterea catre Comisia Juridica pentru punct de vedere suplimentar fara absolut nicio explicatie.

In urma celui de-al doilea vot, a primit aviz negativ, la care s-a raspuns cu adresa care a fost transmisa si catre presa, Guvern, Senat, Ministerul Justitiei. La acest moment, solicitarea se afla la ultima comisie din Camera Deputatilor, Comisia Juridica, unde a fost inregistrata cu Pl-x nr. 701/2015 si unde se afla blocata din luna octombrie a anului trecut, potrivitEVZ.

PSD cere amanarea concursului pentru ocuparea functiilor de director in scoli, pe motiv ca Guvernul isi depaseste mandatul. Liderul deputatilor PSD, Florin Paslaru, afirma ca PSD nu este de acord cu organizarea, in luna octombrie, a concursului pentru ocuparea posturilor de director si director adjunct in scoli pe motiv ca termenul este prea strans, iar Guvernul ''isi depaseste mandatul'' aprobat de Parlament, informeaza joi Mediafax. ''Daca, la nivel de principiu, suntem de acord cu sustinerea unui concurs pentru ocuparea functiilor de conducere din unitatile scolare preuniversitare, nu putem fi de acord cu o modalitate netransparenta si organizata in pripa a acestuia'', sustine Paslaru. Printre motivele invocate de deputatul PSD se numara ''calendarul de concurs extrem de strans si nerealist''. ''Metodologia in baza careia ar trebui organizat concursul a fost publicata in mod oficial abia la data de 10 septembrie, desi proba scrisa nationala a fost anuntata pentru data de 12 octombrie 2016. Foarte tarziu, in 10 septembrie, a fost data publicitatii si bibliografia pentru probele de concurs, in ciuda faptului ca peste o luna ar trebui sustinuta proba scrisa", relateazaRomania Libera.

Cat de incerte sunt alegerile din Romania.In Romania, dupa mai bine de un sfert de secol de exercitiu democratic, functia de premier ramane ceva imposibil de determinat in avans. Cu putin timp inainte de alegerile parlamentare toate partidele se dezic de guvernul Ciolos. PSD este cel mai incisiv critic, dar de cele mai multe ori o face indirect, prin aluzii si comentarii dispretuitoare despre "tehnocratie". PNL este mult mai retinut, dar nu ezita totusi in anumite momente sa ia distanta fata de "guvernul tehnocrat", numit iarasi in acesti termeni cu intentie precisa. Nu vorbim aici de o critica in toata puterea cuvantului, in definitiv guvernul fiind girat de ambele partide, in diferite proportii, ci de o delimitare profitabila cata vreme guvernul nu sta foarte bine ca popularitate. In cadrul unui interviu recent, Alina Gorghiu spunea asa: "M-am lamurit ca acest guvern tehnocrat are limitari impuse de faptul ca ii lipseste sprijinul unei majoritati parlamentare serioase. Categoric nu mai poate functiona un guvern tehnocrat din 2017. Va fi un guvern politic, asta e certitudine", scrieDeutsche Welle.