Cum se sifoneaza banii alocati pentru dezvoltarea Romaniei. Dragnea si Dincu au impartit 5,7 miliarde de lei dupa criteriul "al cui primar esti". In ultimii patru ani, Ministerul Dezvoltarii, condus de Liviu Dragnea si Vasile Dancu, a alocat nu mai putin de 5,7 miliarde de lei din Programul National de Dezvoltare Locala fara absolut nicio justificare obiectiva, ci doar in baza clientelismului de partid, arata un raport ExpertForum. ExpertForum (EFOR), ONG axat pe politici publice, a analizat modul in care Ministerul Dezvoltarii a alocat banii din Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) in ultimii patru ani, timp in care ministerul a fost condus de Liviu Dragnea sau de apropiatii sai, fie ca vorbim de Sevil Shhaideh, fina lui Dragnea, sau de actualul ministru, Vasile Dancu, unul dintre sfetnicii liderului PSD. Potrivit raportului EFOR, cei trei ministri au alocat peste 5, 7 miliarde de lei, iar aceasta este doar o suma estimativa, pentru ca nu exista statistici oficiale. E foarte probabil ca cifrele reale sa fie si mai mari. Pe scurt, raportul EFOR, prezentat ieri de Septimius Parvu, arata doua concluzii alarmante: pe de o parte, banii sunt alocati de minister in mod discretionar, in functie de afinitatile politice si nicidecum de necesitatile reale de dezvoltare ale localitatilor. Pe de alta parte, banii, odata ajunsi in teritoriu, intra pe mana firmelor de partid in urma unor licitatii netransparente, sau chiar prin incredintare directa. Dar sa vedem cum functioneaza cap-coada mecanismul de sifonare a banilor dedicati dezvoltarii Romaniei, potrivitAdevarul.

PoliticFoto: Colaj foto

Liviu Dragnea restrictioneaza accesul in sediul PSD de teama ca adversarii sa nu fure strategia PSD. Liviu Dragnea a declarat ca accesul in sediul PSD va fi restrictionat dupa ce au disparut "niste evidente cu membrii de partid", lucru care l-a "deranjat foarte tare", el povestind ca se intalnea cu tot felul de tineri prin cladire pe care nu-i cunostea si care nici macar nu-i raspundeau la salut. "Au fost foarte multe situatii in ultima luna cand ma intalneam cu tot felul de cetateni mai tineri sau mai putin tineri prin sediu, pe care nu-i cunosteam. Pe unii ii si salutam, le dadeam buna ziua si nici macar nu raspundeau. Si atunci am spus ca la noi in sediu nu este Gara de Nord, nici macar autogara. Este un sediu de partid - un partid responsabil, serios si respectat in care vreau sa functioneze doar cei care sunt implicati in campania electorala si atat", a spus joi presedintele PSD, Liviu Dragnea, citat de Mediafax. Intrebat daca se teme de procurori sau de faptul ca ar putea fi ascultat, liderul PSD a negat ca acesta ar fi motivul restrictionarii accesului in sediu, ci mai degraba teama ca adversarii sa nu afle strategia electorala a PSD. "Nu ma tem nici de procurori, ii respect foarte mult, nu ma tem nici de serviciile secrete, nu cred ca cineva se gandeste ca eu nu sunt ascultat. Noi nu avem de ascuns lucruri fata de institutii ale statului, dar fiind intr-o campanie electorala, inseamna ca suntem intr-o competitie electorala, asta inseamna ca avem si adversari politici. Sigur ca fiecare partid isi face o strategie in limitele legii, o strategie pe care nu vrem sa o afle si ceilalti, ca s-a mai intamplat, nu e nimic spectaculos", a mai spus Dragnea, citat deRomania Libera.

Reuniune Iohannis-Ciolos pe tema Brexit. "In scurt timp" va fi desemnat un responsabil la nivel guvernamental.Presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos au convenit, joi dupa-amiaza, in cadrul reuniunii de lucru pe tema Brexit, desemnarea in scurt timp a unui responsabil la nivel guvernamental care sa gestioneze aceasta problematica. ''In urma discutiilor detaliate despre implicatiile pe care Brexit le are pentru Romania, s-a agreat desemnarea, in scurt timp, a unui responsabil la nivel guvernamental, care sa gestioneze aceasta problematica, persoana care va coordona o echipa de experti special desemnata in acest scop. Plecand de la demersurile deja intreprinse de autoritatile romane, responsabilul desemnat va avea ca sarcina centralizarea si prelucrarea analizelor si evaluarilor facute la nivel sectorial, cu privire la acest proces. De asemenea, avand in vedere pozitiile asumate de Romania cu privire la Brexit, vor fi elaborate propuneri de linii directoare in desfasurarea negocierilor privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana'', a transmis Administratia Prezidentiala printr-un comunicat de presa. Potrivit sursei citate, in cadrul intalnirii au fost discutate si elemente privind viziunea Romaniei referitoare la procesul de reformare a Uniunii Europene in contextul Brexit, convenindu-se ca, avand in vedere optiunea fundamentala a Romaniei de sprijin pentru continuarea integrarii europene, autoritatile romane sa fie pregatite sa prezinte propuneri in cadrul procesului de reflectie care se desfasoara in prezent la nivel european, scrieGandul.

Victor Ponta, mesaj pentru Klaus Iohannis: "O sa ii vina randul si lui!". In ziua in care Klaus Iohannis i-a cerut premierului Dacian Ciolos sa intre intr-un partid politic pentru a-l numi din nou premier, Victor Ponta a lansat la adresa presedintelui un mesaj care ridica semne de intrebare Fostul lider social-democrat este de parere ca Kluas Iohannis calca peste orice limita constitutionala si il avertizeaza ca va ajunge in fata oamenilor legii. "Iohannis nu mai are limita asta. Se crede mult mai puternic. Domnul Iohannis, pe domnul Blaga care nu a vrut sa plece, ati vazut ce s-a intamplat?! Atat de puternic e sistemul mostenit de la Basescu. Chiar si mai puternic. O sa ii vina randul si lui Iohannis. Cand va fi ca Basescu, veti vedea dosarul de la Sibiu. Incepe sa ii placa ce se intampla lui Iohannis. A vrut sa scape de cei care i-au fost alaturi. Daca domnul Blaga a facut ceva ilegal in 2009, pot sa presupun ca a facut la fel si in 2014. Se face loc si raman doar Gorghiu si Ciolos.", a spus Victor Ponta la Romania TV, citat deEVZ.

Basescu: Avem un sistem loial, in primul rand, lui insusi. Marele lui talent este ca se foloseste de oamenii politici. Traian Basescu scrie, intr-o postare pe Facebook, ca ceea ce este numit indeobste "sistem"nu este alcatuit din oameni politici, acestia fiind doar folositi de catre sistem sa-i promoveze avantajele, fostul presedinte adaugand ca oameni pe care i-a numit in functii importante au fost rapid inghititi de "sistem". "Multi ii asaza in "sistem" pe politicieni. Foarte gresit. Politicienii nu sunt niciodata asimilati de "sistem", pentru ca, pur si simplu, ei sunt trecatori. Politicienii stau in functii maxim 4 ani si pleaca. Singurul lucru pe care uneori politicieni foarte puternici reusesc sa-l faca este sa struneasca vremelnic "sistemul", sa-l orienteze vremelnic catre realizarea obiectivelor lor publice. Dar, imediat ce omul politic pleaca din functie, "sistemul" va reveni pe propria-i directie", a scris Traian Basescu. El sustine ca "sistemul" este alcatuit, in primul rand, din cei care detin functii importante in aparatul bugetar de stat fiind format din "ofiteri importanti din serviciile de informatii, judecatori de pe toate treptele justitiei (tribunale, curti de apel, ICCJ), procurori din parchetele de pe langa tribunale, curti de apel si ICCJ, ofiteri superiori si generali din Ministerul de Interne, ofiteri si generali din MApN, profesori universitari si functionari din ministere si agentii guvernamentale bine asezati pe functii de directori, sefi de serviciu, sefi de birouri", care isi angajeaza si rudele in institutiile pe care le conduc, noteazaAdevarul.

Tariceanu invita senatorii la "pelerinaj" in Israel, la inmormantarea lui Shimon Peres.Presedinetele Senatului Calin Popescu Tariceanu a transmis miercuri condoleante Israelului la moartea lui Shimon Peres si a invitat liderii grupurilor la funeraliile acestuia in Israel. "Folosesc acest prilej pentru a invita colegii mei, liderii grupurilor politice din Senat sa ma insoteasca pentru a participa la funeraliile nationale care vor fi organizate in Israel pentru inmormantarea lui Shimon Peres", a spus Tariceanu la Senat. De asemenea, a facut un apel si la liderii partidelor politice reprezentate in Parlament sa participe la ceremonie. "Doresc ca in numele cetatenilor romani, membrilor Senatului si al meu personal sa transmit condoleante poporului israelian si statului Israel pentru disparitia lui Shimon Peres", a spus presedintele Senatului. Shimon Peres, fost presedinte si premier al Israelului si laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a decedat miercuri la Tel Aviv, dupa ce in urma cu doua saptamani a suferit un accident vascular major, informeaza BBC News online, citat deGandul.