Programele de guvernare - adevar sau propaganda? Ghid de intrebuintare. Propun sa facem acest exercitiu impreuna. Pentru ca acesti oameni si programele lor ne vor influenta viata, familia, comunitatea si tara. Cele doua partide principale au prezentat in acest weekend programele lor de guvernare. Obisnuiti cu elementul mai degraba propagandistic al acestora de-a lungul anilor si cu marea distanta dintre acestea si realitatea guvernarii partidelor romanesti, majoritatea publicului si a comentatorilor s-au concentrat mai mult asupra aspectelor anecdotice decat asupra substantei. Sau sa continue sa speculeze asupra persoanelor care ar putea deveni, sau nu, viitorul Prim-ministru dupa alegerile parlamentare. Ma numar printre cei care cred ca astfel de documente - programe de guvernare, manifeste electorale sau platforme de partide (in cazul american) - sunt importante. Ele merita o analiza mult mai serioasa. Pentru ca ele sunt o oglinda, chiar si la nivel de intentie, a ceea ce partidele si liderii reprezinta sau incearca sa convinga lumea ca reprezinta. Totodata, ele sunt documente fata de care ar trebui sa ii facem responsabili si raspunzatori. Si in functie de care trebuie sa ne exercitam, educat si in cunostinta de cauza, votul sau preferinta politica, noteazaAdevarul.

Politic showFoto: Colaj foto

Adrian Severin a cerut instantei sa-i audieze pe Basescu si Maior. Fostul europarlamentar Adrian Severin a cerut instantei supreme audierea lui Traian Basescu si a lui George Maior, precizand ca dupa izbucnirea scandalului a avut o discutie cu fostul sef de stat in care Basescu i-ar fi spus ca este nevinovat; judecatorii vor decide daca admit cererea. "Am avut o discutie la nivel inalt cu presedintele Romaniei. Traian Basescu mi-a spus la momentul respectiv ca "din informatiile noastre esti nevinovat" si ca e problema de siguranta nationala", a spus fostul europarlamentar Adrian Severin in sala de judecata. Instanta a stabilit urmatoarea sedinta de judecata pentru 14 noiembrie, pana atunci urmand sa decida daca admit cererea lui Adrian Severin privind audierea celor doi. La instanta suprema a avut loc, luni, un nou termen din dosarul in care Adrian Severin este acuzat ca in perioada decembrie 2010 - martie 2011 a acceptat promisiunea a doua persoane de a-i plati 100.000 de euro anual, in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European, potrivitGandul.

Gasca lui Oprea este inca foarte puternica daca Licu primeste un nou mandat. Mai puternica decat Iohannis. Este foarte ciudata propunerea de prelungire a mandatului lui Bogdan Licu pe functia de adjunct al procurorului-general al Romaniei. Tradeaza influenta pe care inca o are gasca de la bazarul de doctorate al lui Gabriel Oprea. Ministrul Raluca Pruna a luat decizia bizara de a propune prelungirea mandatului de procuror-general adjunct al lui Bogdan Licu. Este o bizarerie din pricina situatiilor controversate care il leaga pe Licu foarte strans de grupul de interese din jurul inculpatului Gabriel Oprea. Licu a fost acuzat de plagiat de jurnalista Emilia Sercan. Licu e suspect de furt intelectual in lucrarea de doctorat prin care acesta a obtinut titlul academic. Emilia Sercan spune ca acesta a furat de la judecatorul Cristi Danilet pagini intregi. Licu a devenit doctor la bazarul de doctorate al lui Gabriel Oprea, dovedit si el plagiator. Ca sa intelegem foarte bine situatia lui Licu, coordonatorul doctoratului acestuia a fost insusi Gabriel Oprea, noteazaRomania Libera.

Toate scuzele penibile ale politicienilor romani cand sunt luati la intrebari despre averi. Ai vazut si tu probabil ce duma ne-a servit zilele trecute ministrul Energiei, Vlad Grigorescu, caruia, de cateva luni, i se cere public sa justifice cum i-au aparut in declaratia de avere opt sute de mii de lei. Ministrul ne-a luat de fazani rau de tot si, dupa ce a tacut luni in sir, a explicat ca banii provin din inchirierea unui site catre un offshore. Treaba e ca site-ul nici macar nu mai functioneaza, iar oamenii care se pricep la acest domeniu l-au evaluat la colosala suma... de 50 de euro. Nu cred ca mai e cineva in tara asta care sa nu-si fi dat seama ca ministrul Energiei din Guvernul Ciolos are ceva de ascuns in ceea ce priveste banii respectivi, in ciuda explicatiilor pe care a incercat sa le dea chiar pe pagina lui personala de Facebook. Pe mine insa, povestea asta m-a facut sa-mi aduc aminte si de alte situatii in care demnitari prinsi in offside au oferit publicului explicatii de toata jena in ceea ce priveste dobandirea averilor. Deci, dupa ce ca suntem furati ca in codru, mai suntem luati si de idioti, iar asta, crede-ma, ar trebuie sa te revolte in aceeasi masura, scrieVice.

Alexandru Cautis explica decizia de a se inscrie in PSD: "Eu sunt un om liber si acela se numeste un partid democrat!". Jurnalistul Alexandru Cautis si-a argumentat decizia de a candida la alegerile parlamentare din decembrie pe listele PSD. Cautis a fost prezent la Realitatea TV si a transmis ca a ales sa candideze la parlamentare, deoarece din functia de parlamentar poate face mai mult pentru judetul din care provine facand referire la 4-5 proiecte importante pentru judet, la o modelare a bugetului judetului, precum si la un control parlamentar al comisiilor pentru cheltuirea banului public in Constanta. Cautis a mai sustinut ca este constinet de riscurile de imagine, dar daca si le asuma, inseamna ca are ceva de transmis. "O sa va uimesc, totusi eu sunt un om liber si acela se numeste un partid democrat (n.r PSD). In primul rand, eu nu intru la Constanta pentru ca este fieful lui Mazare, dumneavoastra care ma cunoasteti de cativa ani, stiti ca eu nu m-am schimbat un centimetru, desi am avut presiuni. Faptul ca dumneavoastra numiti PSD Constanta fieful lui Mazare este o greseala. Nu doar din postura de jurnalist, eu chiar m-am pregatit pentru asta, dar in tara asta, pe langa meseria de jurnalist, simti ca poti sa aduci sprijinul si in alt mod decat in presa. Un parlamentar are posibilitatea sa modeleze bugetul care priveste judetul din care face parte si 2 sa impuna un control facut de o comisie pentru cheltuirea banului respectiv", a declarat jurnalistul la Realitatea TV, citat deEVZ.

Lucia Varga a demisionat de la conducerea organizatiei de femei a PNL. Deputatul liberal Lucia Varga a anuntat, luni, ca va demisiona din functia de copresedinte al organizatiei de femei a PNL, potrivit unor surse citate de Mediafax. Potrivit surselor citate, Varga si-ar fi exprimat nemultumirea ca nu se mai regaseste pe un loc eligibil pe lista de candidati la parlamentare. Mai mult, sursele citate Lucia Varga acuza "dictatura" secretarului general Ilie Bolojan si modul in care sunt intocmite listele pentru alegerile parlamentare. Lucia Varga a fost aplaudata in BPN. Lucia Varga a fost aleasa deputat in circumscriptia electorala nr.5 BIHOR, colegiul uninominal nr.3. Lucia Varga a fost secretar de stat in Ministerul Mediului, relateazaRomania Libera.