Vasile Dincu: Nu sunt "iepurele" PSD. Vicepremierul Vasile Dincu (ex-PSD, foto) spune ca intentia sa de a ajunge prim-ministru este "doar o interpretare jurnalistica" pentru ca nu a primit o oferta clara de la PSD. "Nu am spus ca imi doresc, ca vizez, vanez functia de Prim Ministru, ca accept sau ca astept sa fiu numit. De fapt, le-am spus jurnalistilor de la Bloomberg ca nu am niciun proiect in acest sens si nici nu sunt parte a vreunui proiect politic, in acest moment", a scris ieri Dincu, pe blogul sau. Dincu nu exclude, insa, sa ajunga premier. El a asigurat doar ca nu va candida la alegerile parlamentare din iarna. "Nu doresc sa fac politica sub nici vreo forma de camuflare. Nu sunt iepurele nimanui", a mentionat el, citat de EVZ.

Politc showFoto: Colaj foto

Al doilea om in stat trimite Codul Penal in vacanta. Cine il sustine si ce risca. Solicitarea presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, de a nu mai fi votata nicio cerere DNA pana la alegerile parlamentare nu este sustinuta de niciun partid parlamentar, nici macar de PSD. Pentru declaratiile sale, Tariceanu risca sa fie sanctionat de Inspectia Judiciara, sesizata de CSM pentru a verifica daca a afectat independenta Justitiei. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a lansat un apel catre parlamentari de a nu mai vota nicio solicitare venita din partea DNA pana la finalul Legislaturii. "Scenariul din campania electorala pentru alegerile locale, cand DNA a scos in public cu surle si trambite mediatice tot felul de dosare inconsistente, se repeta acum inaintea campaniei pentru alegerile parlamentare, noteaza Adevarul.

Sabin Orcan: Dragnea nu va fi niciodata premier. PSD il pregateste pentru aceasta functie pe Vasile Dincu, dar el e platit de SRI. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, nu va fi niciodata premier, a declarat Sabin Orcan, luni seara, la Nasul TV. "Constitutia nu-l obliga pe presedintele Iohannis sa-l numeasca premier pe liderul partidului care obtine majoritatea parlamentara. Iar presedintele a anuntat deja ca nu-l va numi pe Dragnea, pentru ca are dosar penal", a precizat Sabin Orcan. Din acest motiv, pentru a gasi o varianta de premier tehnocrat, este scos la incalzire Vasile Dincu. Acesta este de meserie sociolog, dar are in schimb alta problema: "Este pe statul de plata al SRI, ca profesor la Academia Nationala de Informatii", a subliniat Sabin Orcan, citat de Romania Libera.

Oferta in zece puncte a lui Ciolos pentru partidele politice. Cum arata planul premierului dupa alegerile parlamentare. Dacian Ciolos face primul pas inaintea campaniei electorale pentru parlamentare, oferind partidelor dispuse sa colaboreze cu el intr-un viitor Guvern o "platforma de lucru", de fapt un mini-program de guvernare in zece puncte. Pana acum, atat PNL cat si USR s-au declarat dispuse sa poarte discutii cu actualul premier referitoare la Executivul care se va forma dupa 11 decembrie. Primul punct pe lista lui Dacian Ciolos se refera la "O Romanie fara coruptie", obiectivele atingand, pe scurt, si educatia, sanatatea, infrastructura, economia. Ciolos a legat platforma numita "#Romania100" Romania la 100 de ani - 10 principii ale unei guvernari pentru cetateni", lansata luni seara, de implinirea in 2018 a 100 de ani de la Marea Unire, scrie Gandul.

Tot ce nu voiai sa stii despre sefa PNL, femeia-politician care o arde cool pentru votul tau. Scena politica din Romania este in acest moment de-a dreptul dezgustatoare. Ai sa-mi spui acum ca, atata vreme cat exista oameni ca Dacian Ciolos in fruntea statului, lucrurile nu sunt chiar pierdute. Veste proasta. Indiferent ce vrei tu sau eu, conducerea unei tari intr-o democratie se stabileste in urma alegerilor, iar la alegerile de peste doua luni vor candida partide. Sau ca sa-ti spun mai direct, nu vei avea cum sa-l votezi pe Ciolos, el nu candideaza, ci vei avea de ales intre listele de parlamentari ale PSD, PNL, USR, ALDE, PMP si asa mai departe. Sigur, cel putin doua formatiuni, PNL si USR, spun ca si-l doresc pe actualul premier in fruntea Guvernului si dupa 11 decembrie, dar nu exista nicio garantie ca acest lucru se va intampla. In primul rand, cele doua partide trebuie sa faca impreuna peste 50%, putin probabil, sa faca alianta dupa alegeri si apoi mai exista alte cateva variabile, potrivit Vice.

Gorghiu o acuza pe Firea ca a oprit mitingul PNL pentru Ciolos: "Ce naste din Iliescu, comunism respira". Presedintele PNL Alina Gorghiu spune ca Primaria Capitalei nu a aprobat organizarea mitingului de sustinere a premierului Dacian Ciolos, acuzand-o pe Gabriela Firea, primarul Capitalei, ca urmeaza politica lui Ion Iliescu. "Ce naste din Iliescu, comunism respira. Am aflat acum cateva minute ca Primaria Capitalei a decis cenzurarea manifestatiei publice pentru care PNL a facut, zilele trecute, demersurile institutionale. Evenimentul ar urma sa aiba loc sambata aceasta. Mizam pe participarea bucurestenilor care sustin o guvernare reformista dupa 11 decembrie. Cer Primariei Capitalei sa intre urgent in legalitate si sa acorde aprobarea pentru desfasurarea mitingului PNL", a scris Alina Gorghiu, pe pagina sa de Facebook, citata de Adevarul.