Dacian Ciolos a comentat pentru ziarul "Adevarul" decizia votata in unanimitate de PNL de a-l desemna premier dupa alegerile parlamentare din decembrie. Acesta spune ca, desi a acceptat sa fie candidatul PNL pentru un nou mandat in fruntea Executivului, nu se va amesteca in campania electorala a liberalilor. "Atat timp cat nu sunt candidat la alegeri, nu cred ca o implicare in campanie ar fi un lucru bun", a declarat Ciolos.

Dacian CiolosFoto: Guvernul Romaniei

Intrebat cum comenteaza faptul ca PNL l-a desemnat, chiar in unanimitate, candidat la pozitia de premier, Dacian Ciolos a raspuns: "Am avut azi o discutie foarte buna cu presedintele PNL Alina Gorghiu in care m-a informat despre intentia aceasta si am spus ca da, in masura in care, in urma rezultatelor alegerilor parlamentare, va exista o baza pentru o astfel de colaborare, sunt deschis acestei propuneri. Dincolo de discutia despre cine va fi viitorul premier, am spus ca ceea ce mi se pare cel mai important este ca principiile si valorile Platformei Romania 100 sa fie preluate si integrate de formatiunile politice care o sustin. Stiu ca si persoanele sunt importante, dar in cazul de fata as prefera ca discutia si asumarea politica sa se concentreze pe principii si valori care sa stea la baza unui program de guvernare, mai mult decat pe persoane".

De asemenea, intrebat daca va participa la mitingul de sustinere anuntat de liberali in data de 6 noiembrie, Ciolos a explicat ca nu se va implica in campanie: "Partidele isi vor face propriile campanii, pe baza programelor de guvernare pe care le propun. Atat timp cat nu sunt candidat la alegeri, nu cred ca o implicare in campanie ar fi un lucru bun. Singura mea implicare va fi pentru promovarea Platformei Romania 100 care reprezinta, in mare parte, inclusiv prin portofoliul de proiecte pe care il contine, o sinteza a ceea ce am facut noi in acest an. Asta nu insemna ca sunt pregatit sa fac un pas politic intr-o parte sau alta. Platforma Romania 100 propune un set de principii si de valori in care eu cred si dupa care m-am ghidat in acest an de guvernare. O guvernare cinstita, deschisa, aproape de oameni, se poate face numai cu sprijinul unei majoritati parlamentare formata din oameni integri, responsabili, fara probleme in justitie".

"La intalnirea de azi, am trecut in revista principiile Platformei Romania 100, portofoliul de proiecte pe care l-am propus, precum si principalele elemente ale programului de guvernare propus de PNL. Exista o convergenta de idei pe mai multe teme si exista proiecte pe care putem construi impreuna. Dincolo de principii, resursa umana este pentru mine foarte importanta. Este foarte important cum punem aceste principii in practica, cu ce oameni, cu ce abordare. Din acest punct de vedere, tin foarte mult la criteriile de integritate, cinste si profesionalism. De aceea, foarte importanta azi a fost discutia pe care am avut-o cu delegatia PNL despre aceste aspecte. Faptul ca PNL si-a asumat un set de criterii de integritate, faptul ca, din cate am inteles, mai bine de jumatate dintre candidatii propusi de PNL sunt oameni noi in politica sau n-au mai fost parlamentari si ar urma sa arate ca se poate face politica cu oameni noi, mi se pare o baza buna de pornire. Pentru mine, aceste criterii sunt foarte importante si sunt cu atat mai importante in relatia cu partidele care sustin Platforma Romania 100", a mai declarat Dacian Ciolos pentru "Adevarul".

Alina Gorghiu a declarat luni ca il va propune pe Dacian Ciolos drept candidat al PNL pentru functia de prim-ministru in mandatul urmator. Aceasta a precizat ca premierul Ciolos a acceptat propunerea.

Reamintim ca liderii PNL s-au intalnit luni dimineata cu premierul Dacian Ciolos, la Guvern, pentru a discuta despre coordonarea programului de guvernare al liberalilor cu platforma lansata de Ciolos.