Generatia tinara promovata in politica in 2004 a esuat lamentabil reforma pe care trebuia s-o puna in practica. Tinerii politicieni au migrat de la un partid la altul, au facut bani sau nunti televizate in direct si au devenit personaje mondene.

In campania electorala din 2004, Alianta portocalie si-a facut un titlu de glorie din faptul ca o treime dintre candidatii de pe listele pentru Parlament erau tineri. Intinerirea clasei politice, innoirea si improspatarea acesteia prin aducerea de tineri in prim-plan, in antiteza cu „dinozaurii“ de pe listele PSD, au fost unele din principalele teme ale campaniei PNL-PD. Democratii se lauda chiar si astazi ca peste 70% dintre candidatii de pe listele lor din 2004 erau tineri.

Si PSD a promovat tineri pe listele parlamentare, organizatia de tineret a partidului primind chiar un numar de locuri eligibile la Camera Deputatilor pentru ca presedintele de atunci al partidului, Adrian Nastase, a dorit sa-si aroge meritul de innoitor al social-democratiei. Conservatorii, pe atunci umanisti, au pus chiar in slogan - „Ofensiva tinerilor“ -, Dan Voiculescu sesizind potentialul electoral al subiectului. Tinerete versus gerontocratie, noul impotriva vechiului, clasa politica va fi schimbata, mentalitatile inlocuite cu prospetime, inteligenta, profesionalism si buna-credinta.

Ce s-a ales insa de acesti „alesi“ ai schimbarii si de reforma clasei politice?

PSD are in grupul parlamentar mai mult de 10 membri ai Organizatiei de Tineret, desemnati pentru candidatura in 2004 de catre Victor Ponta, la vremea respectiva seful tineretului social democrat. In cei trei ani de activitate, din grupul Ponta s-au remarcat acesta si prietena sa Daciana, deveniti personaje preferate ale tabloidelor datorita evolutiei telenovelistice a relatiei lor personale, concretizata recent printr-o casatorie si, in curind, printr-un copil. Deputatul Obuf Buhaianu, membru al grupului tinar al PSD de la Camera Deputatilor, si-a dat demisia din partid si a trecut la PD, iar ceilalti, fratele lui Radu Mazare, Alexandru, sau Eduard Martin, fiul fostului prefect de Constanta, ori Claudiu Pop, fiul fostului sef al Politiei Bihor, nu s-au evidentiat prin absolut nimic in activitatea de partid sau in cea parlamentara. Doar Nicu Banicioiu, deputat de Bacau, a preluat sefia Tineretului PSD, specializindu-se in organizarea concursurilor de miss.

De partea cealalta, mult laudatii tineri ai revolutiei portocalii, meniti sa schimbe soarta clasei politice, sint si ei, dupa trei ani de la alegeri, vedete mondene sau „necuvintatori“ in sala de sedinta a Parlamentului. Cu exceptia lui Bogdan Olteanu, care a devenit presedintele Camerei Deputatilor, si a grupului din jurul premierului Tariceanu, care a pus mina pe functii-cheie in administratia centrala, ceilalti nu au aratat nici o aplecare catre reformarea politicii.

Cotidianul