Vladimir Tismaneanu a declarat ieri ca este surprins de faptul ca presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (IICCR), Marius Oprea, a transmis presei in cursul diminetii aceleiasi zile scrisoarea pe care el a primit-o in forma privata referitoare la activitatea IICCR de punere in aplicare a recomandarilor din "Raportul final" al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste.

Tismaneanu a precizat ca i-a raspuns lui Marius Oprea tot in forma privata si si-a exprimat speranta ca vor continua, spre binele comunitatii stiintifice din Romania, formulele de colaborare pentru punerea in aplicare a recomandarilor din "Raportul final", convenite intre membrii Comisiei Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste, presedintele Traian Basescu, sefii de servicii si parte din angajatii IICCR.

Marius Oprea, presedintele IICCR, sustine ca presedintele Traian Basescu si Comisia Consultativa de la Palatul Cotroceni, prezidata de Vladimir Tismaneanu, nu au "intreprins nimic pentru o condamnare reala, si nu doar formala a regimului comunist", apreciere considerata drept "inexacta" de catre Tismaneanu.

Din cele 36 de masuri concrete propuse in "Raportul final", autoritatile romane au adoptat doar patru, afirma Tismaneanu, aratand ca Traian Basescu si-a asumat 19 masuri, insa Guvernul si Parlamentul sunt responsabile cu aplicarea lor. Vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, si-a exprimat si el mirarea ca Parlamentul nu se grabeste sa adopte masurile recomandate in raportul de condamnare a comunismului.

Romania libera