​Senatorul PNL Florin Citu a declarat miercuri seara, la Digi 24, ca ar fi de acord cu exploatarea minereurilor de la Rosia Montana, in conditiile in care s-ar respecta anumite conditii si standarde. El a precizat apoi ca nu ar avea incredere ca exploatarea sa se faca sub un guvern PSD, ci sub un guvern PNL. Citu s-a referit si la faptul ca in Noua Zeelanda se folosesc cianuri pentru exploatare.

Florin Citu, la Digi 24Foto: Captura Digi 24

Senatorul PNL a precizat ca Romania trebuie sa foloseasca toate resursele pe care le are pentru ca continua cresterea economica.

Raspunsul lui Citu, intrebat ce pozitie are PNL si el personal privind exploatarea de la Rosia Montana:

"PNL nu are o pozitie oficiala din ce stiu eu. Eu pot sa vorbesc in nume personal. Stiu ca au fost multe discutii despre Rosia Montana si problema nu era de exploatare, ci de metoda de exploatare a zacamantului pentru ca era o metoda cu cianura care ar fi putut sa duca la probleme cu mediul inconjurator.

Vedeti, suntem o tara saraca, ca PIB per capita, suntem la coada Europei. Avem resurse. Si un mod de a creste pe termen scurt este sa exploatezi aceste resurse. Ca sunt zacaminte, cum avem petrol si asa mai departe.

Trebuie sa definim clar problema. Nu vrem sa exploatam acest zacamant, sa ramana acolo, este o zona a Romaniei pe care vrem sa o prezervam? Sau nu suntem de acord cu acel mod de exploatare?

Eu cred ca ar trebui sa folosim toate resursele pe care le avem pentru a putea sa mergem mai departe cu economia si Romania. Nu sunt expert in exploatare. Eu va spun ca in Noua Zeelanda se face exploatare cu cianura si este cea mai green, este ina dintre tarile tara cu cel mai mare rating in privinta mediului inconjurator. Deci se poate face, dar costa mai mult. Ce trebuie noi ca stat sa facem daca vrem sa exploatam este sa punem conditii ca sa ne asiguram ca nu se va intampla nimic cu mediul inconjurator si vor fi respectate niste standarde. Romania aici are o problema. "

Intrebat in continuare daca personal ar fi de acord cu exploatarea, senatorul PNL a raspuns: "As fi de acord dar ar trebui sa vad cum se face exploatarea, in ce conditii. Nu as avea incredere in guvernul PSD. Daca ar veni de la guvernul PSD cu siguranta nu as vota sub guvernul PSD sa se faca. Sub guvernul PNL da, am incredere ca putem sa facem ceva in ceea ce priveste standardele."