Curtea Suprema a dat joi publicitatii motivarea sentintei prin care judecatorii au considerat ca fostul ministru Dan Ioan Popescu si-a agonisit cinstit averea.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si-a motivat joi decizia prin care averea fostului ministru al Industriilor Dan Ioan Popescu este considerata justificata prin raportare la veniturile familiei.

In 2005, Parchetul General a sesizat Comisia Speciala de Cercetare a Averilor Demnitarilor in urma unor articole aparute in Cotidianul si „Gardianul“, care ridicau suspiciunea ca Popescu nu poate justifica mai binede un milion de euro, cit reprezenta cresterea averii sale in intervalul 2000-2004. Comisia a stabilit in 2005 ca sotii Popescu nu pot justifica 46 de miliarde de lei vechi. Judecatorii ICCJ au extins cu doua saptamini perioada de cercetare a averii fostului ministru, astfel ca suma suspectata ca a fost dobindita ilegal a scazut cu peste 15 miliarde de lei vechi, bani care reprezentau bonus de management incasat de sotia lui Popescu de la firma SC Ital Agency SRL.

Curtea nu a admis rezervele Comisiei, ai carei reprezentanti au sustinut ca aceasta suma ar justifica astfel venituri declarate anterior obtinerii acestor bani. Comisia a analizat perioada 12 decembrie 2000 - 14 decembrie 2004, adica intervalul dintre prima declaratie de avere depusa de Popescu ca deputat in respectiva legislatura si ultima, la incheierea mandatului de ministru. Judecatorii au constatat insa ca, oficial, mandatul de ministru al lui Popescu a incetat in 29 decembrie, astfel ca au inclus in calcul si cele 15 miliarde obtinute de sotia sa.

In plus, Popescu a mai legalizat aproape un milion de dolari, prin cesionarea catre o anume Boszomenyi Smaranda a partilor sociale detinute la Ital Agency. Magistratii Curtii Supreme n-au observat nici o neregula in faptul ca, dupa ce a platit un milion de dolari, Boszomenyi Smaranda a cedat gratuit respectivele parti sociale pe numele unor apropiati ai familiei fostului ministru.

Cotidianul