A renuntat sa mai candideze la Presedintie în 2009 pentru a intra în cursa pentru fotoliul de primar general al Capitalei. Liderul Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa, este convins ca va ajunge edil-sef al Bucurestilor. El a declarat, într-un interviu acordat ziarului Adevarul, ca si-a schimbat planurile pentru a reforma clasa politica româneasca începând de la nivelul administratiei locale.

Adevarul: Intrati în cursa pentru primarie. De ce ati luat aceasta decizie?

Cozmin Gusa: Este evident ca marele meu proiect de reformare a clasei politice trebuie sa înceapa de la nivelul administratiei locale, respectiv de la Bucuresti. Nu vreau sa va raspund precum politicienii vechi, ca, de fapt, Bucurestiul este calamitat si ca este foarte multa coruptie, pentru ca probabil o sa zâmbiti. Dar si acestea sunt lucruri foarte importante.

Câstigarea Primariei Capitalei este un fapt de responsabilitate pentru mine, care va marca debutul reformei politice în România, începând de la nivelul administratiei. Da, eu voi fi primarul jucator!

Dar la alegerile europarlamentare ati obtinut doar 4% în Capitala!

Am facut un scor foarte bun, de peste 4%, în conditiile în care partide foarte vechi n-au reusit mai nimic si, desigur, în conditiile în care n-am candidat nici eu. Este relevant, dar nu este determinant. La Primaria Bucuresti conteaza omul, forta, trecutul politic si capacitatea de a genera încredere.

De altfel, într-un studiu pe care l-a comandat Lavinia sandru si pe care l-a prezentat colegilor mei, dintre toate personalitatile partidelor, potentiali candidati la primarie, am iesit pe locul întâi la încredere. Relevante în acest sens sunt studiile facute de catre cele patru institute validate public - IMAS, CURS, INSOMAR si CSOP.

"

Cum veti aborda o confruntare cu Vasile Blaga, de pilda?

Pentru mine, confruntarea nu este cu o persoana, ci cu o mentalitate. Aici exista doua categorii de candidati. Unii care au avut posibilitatea, personal sau prin partidele pe care le reprezinta, sa administreze Bucurestiul si ceilalti, care n-au avut aceasta posibilitate. Vasile Blaga intra în prima categorie, daca va candida.

Indiferent daca PD-L îl va avea candidat pe Videanu, Blaga, Negoita, Murgeanu sau Prigoana, va avea aceleasi lucruri de explicat bucurestenilor. Consider, totusi, ca principalul meu contracandidat este cel al PD-L.

Daca vreti un pronostic pentru seara alegerilor locale, va fi asa: 1. Cozmin Gusa, 2 – 3. Vanghelie sau Videanu (cu o mentiune: din cauza administrarii dezastruoase a Bucurestiului de catre reprezentantul PD sunt înclinat sa cred ca al doilea se va clasa Marian Vanghelie) si 4. Ludovic Orban.

De ce ati retras-o pe Lavinia sandru din cursa pentru Primarie?

Colega noastra de la organizatia Bucuresti a prezentat un studiu în aceasta directie si mi-a spus: „Eu sunt un candidat cu sanse, tu esti candidatul care câstiga!". Asta a însemnat si modificarea proiectului meu politic, apropo de candidatura la Presedintie în 2009. Aceasta este exclusa în ceea ce ma priveste întrucât voi fi primar din 2008. Vrem garantia ca putem începe un proiect national, câstigând un proiect profesionist, cum este Primaria Bucurestiului.

Daca nu veti ajunge primar general, veti mai candida la Presedintie în 2009?

Nu exista „daca". Voi câstiga Primaria Capitalei!

Nu mergeti cumva pe strategia lui Traian Basescu? El era foarte hotarât la alegerile locale din anul 2000: „Vin la Primarie!".

Având în vedere ca a fost cel mai eficient mesaj politic al perioadei post `89, s-ar putea ca foarte multe lucruri caracteristice mie sa-l fi influentat pe el si foarte multe lucruri caracteristice lui sa ma fi influentat pe mine.

L-ati consiliat în acest stil pe Traian Basescu, în 2004?

L-am consiliat în multe probleme. M-a consililat si el, la rândul lui, pentru ca a facut performanta politica. El nu a putut face performanta la Bucuresti pentru ca, fiind un tip cu initiativa, perioada nu a fost dedicata unor asemenea proiecte.

Ce se mai întâmpla în relatia Dvs. cu Traian Basescu? Este în parametri normali?

Relatia mea personala cu Traian Basescu este întrerupta din ianuarie 2005, odata cu plecarea mea din acea zona politica. Eu sunt politicianul care, dupa 2005, am fost cel mai vocal în a critica administrarea treburilor curente de la nivel guvernamental (inclusiv în perioada în care PD era la guvernare) si administrarea generala a tarii, unde intra si presedintele Basescu.

Adevarul