Premierul Calin Popescu-Tariceanu a sesizat Curtea Con­stitutionala, cerandu-i sa constate ca presedintele Traian Basescu incalca Legea fundamentala prin refuzul de a o numi in functia de ministru al justitiei pe Norica Nicolai.

Calin Popescu-Tariceanu arata ca, potrivit art. 85 alin. 1 din Constitutie, seful statului este obligat sa-l numeasca pe candidatul propus, intrucat parlamentul a emis o hotarare de aprobare a Programului de guvernare si a listei complete a membrilor Executivului.

Mai mult, in sesizare se invoca faptul ca principiul care se aplica la investirea ministrilor se aplica si in situatia remanierii sau vacantei postului – raspunderea politica pentru desemnarea membrilor guvernului apartine exclusiv primului-ministru.

Premierul se prevaleaza si de textul Deciziei Curtii Constitutionale nr. 356 din 5 aprilie 2006, potrivit caruia, daca primul-ministru isi mentine propunerea – in cazul de fata Norica Nicolai –, seful statului nu se poate opune investirii in functia de membru al guvernului a persoanei respective. În caz contrar, sustine Tariceanu, „presedintele ar deveni seful guvernului, putand cenzura in totalitate decizia primului-ministru, ipoteza care nu are nicio fundamentare constitutionala".

Integral in Adevarul