Alianta PSD cu ecologistii a fost negociata de Mircea Geoana si cu vicepresedintele PER Cristian Jura, care este angajat la grupul parlamentar social democrat din Camera, condus de Hrebenciuc.

PSD si PER pun la cale o alianta pe zona stinga, care sa fie alternativa la puterea de dreapta, a declarat ieri, pentru Cotidianul, presedintele ecologistilor, Danut Pop. Verzii sint considerati o miscare politica cu viitor in Romania, in conditiile in care sint puternic reprezentati pe scena politica europeana. Conducerea celor doua partide a avut o prima intilnire pe aceasta tema luni, intrevedere de la care nu a lipsit nici liderul de onoare al social democratilor, Ion Iliescu, cunoscut pentru preocuparile sale ecologiste. „PER apartine familiei de stinga si ne gindim la o alianta in perspectiva alegerilor generale din toamna acestui an. Nu am discutat despre liste comune, iar la locale vom merge singuri“, sustine Pop.

Afinitatile politice nu sint singurele argumente in favoarea apropierii dintre cele doua partide. Un altul ar putea fi noul vicepresedinte ecologist Cristian Jura, care este in acelasi timp si expert parlamentar la grupul PSD din Camera Deputatilor, grup condus de nimeni altul decit de eminenta cenusie a social democratilor, Viorel Hrebenciuc. In timp ce Jura recunoaste ca provine din „filonul“ pesedist intruchipat de Hrebenciuc, liderul PSD sustine ca nu are nici o legatura cu preferintele ecologiste ale expertului sau. „Nu eu l-am adus la grup, ci viata“, ne-a declarat ieri Hrebenciuc.

In declaratia sa de interese de pe site-ul Camerei, Cristian Jura nu si-a trecut si functia din partid, explicindu-ne ca aceasta este de provizorat, urmind a fi confirmata la viitorul congres PER din februarie. Jura a anuntat ca va renunta la slujba sa de expert la inceputul acestei sesiuni parlamentare tocmai pentru a nu mai purta eticheta de apropiat al PSD. „Trec cu arme si bagaje la ecologisti si nu vreau sa planeze aceasta suspiciune“, ne-a declarat Cristian Jura, precizind in acelasi timp ca nu a fost membru al PSD, desi a ocupat mai multe functii in timpul guvernarii social democrate, si ca este membru al Fundatiei „Nicolae Titulescu“, condusa de fostul premier Adrian Nastase.

Integral in Cotidianul