Guvernul a stabilit ieri ca, totusi, cele doua tururi de scrutin ale alegerilor locale sa aiba loc la 1 si 15 iunie. Anuntul a fost facut de ministrul internelor, Cristian David. Hotararea de guvern va fi emisa saptamana viitoare. Prin decizia executivului, liberalii evita inceperea campaniei electorale in Saptamana Mare, de dinaintea Sarbatorilor Pascale, dar se ajunge la suprapunerea acesteia peste doua meciuri pe care nationala le va juca la Campionatul European de fotbal.

In ultima perioada, liberalii au intors pe toate partile subiectul datei alegerilor locale. Tariceanu a dorit initial organizarea lor pe 25 mai si 8 iunie. Argumentul premierului: evitarea suprapunerii cu Campionatul European de fotbal din Austria si Elvetia. Competitia incepe pe 7 iunie, dar echipa Romaniei joaca primul meci pe 9 iunie. Ulterior, liberalii au avut o revelatie: potrivit legii, campania electorala este de 30 de zile, si asta insemna declansarea acesteia in Saptamana Mare. Pana la urma, a avut castig de cauza varianta 1-15 iunie.

In aceasta situatie, va fi afectata campania electorala a candidatilor care intra in al doilea tur de scrutin. Selectionata de fotbal a Romaniei are, in aceasta perioada, doua meciuri: cu Franta, pe 9 iunie, si cu Italia, pe 13 iunie. Pe de alta parte, acest calendar are un avantaj pentru cele doua zile efective de vot. Primul tur se desfasoara pe 1 iunie, inainte de inceperea campionatului, iar pe 15 iunie, ziua turului doi, sunt programate doua meciuri din alte grupe: Elvetia - Portugalia si Turcia - Cehia, ambele la ora 20.45, in conditiile in care votarea se incheie la ora 21.00.

Integral in EvZ.