Presedintele Traian Basescu a spus ieri ca forma actuala a votului uninominal ii creeaza o dilema: „Daca in acelasi colegiu candideaza domnul Hrebenciuc si un manelist, pe cine alege romanul?“.

Nici bine n-a ajuns uninominalul girat de parlament pe masa Curtii Constitutionale, ca presedintele Traian Basescu a dat propriul verdict: legea electorala are hibe, dar este constitutionala. Seful statului a apreciat ieri, intr-un interviu la Radio Romania Actualitati (RRA), forma actuala a uninominalului ca fiind „macar o jumatate de pas“ inainte, dar a admis ca il lasa cu o dilema.

„Ar fi interesant de vazut... Daca in acelasi colegiu candideaza domnul Hrebenciuc si un manelist, pe cine alege romanul?“, s-a intrebat Basescu. Dilema presedintelui nu a aparut insa intamplator, ci dupa constatarea ca „este imposibil“ ca uninominalul sa umple parlamentul de „lautari si manelisti“, intrucat „niciodata romanii nu vor fi reprezentati de oameni care nu-i pot reprezenta“.

Deficienta majora: jocul redistribuirilor

„Problema fundamentala a acestei legi este ca este constitutionala. Pana cand se vor pronunta judecatorii, va pot spune ca aceasta lege este constitutionala. Eu cred ca la Curtea Constitutionala legea va trece“, s-a aratat Basescu increzator. Ca acoperire, a invocat „naravul“ sau de politician care are Constitutia „in buzunar si pe birou“ si „nu misca“ in afara ei. Presedintele a admis insa ca noua lege electorala nu este „ce si-ar fi dorit“, dar poate insemna „macar un inceput“. „Este o forma hibrida intre votul de lista si formula radicala pe care eu am propus-o“, a spus el.

Integral in Evenimentul Zilei