Credinciosii din satul gorjean Macesu se inchina la portretul unui primar. Bogdan Olteanu si Relu Fenechiu au doua locuri rezervate intr-o biserica din Iasi.

Recunoscatori pentru donatiile considerabile facute de demnitari, unii preoti le fac loc acestora intre sfinti, pe zidurile bisericilor. Pe langa notorietatea cazului din judetul Gorj, unde liderul judetean al PNL, Ilie Morega, a ajuns sa troneze langa Sfantul Ilie, in tara se inmultesc chipurile cioplite chiar in Casa Domnului.

Portretul lui Ilie Morega a fost pictat in 2003 pe peretii bisericii din Pades, unde politicianul are una dintre locuinte. Deasupra chipului liberalului este pictat Sfantul Ilie, iar in dreapta, Mitropolitul Olteniei. De curand, un alt politician gorjean a permis ca pictorii bisericesti sa-i faca portretul.

La fel ca si in cazul lui Morega, si Iuliu Calina, edilul interimar din Targu Carbunesti, a contribuit cu bani la ridicarea lacasului de cult. Suma donata este, potrivit spuselor primarului, de 156.000 de lei. „Asa se obisnuieste: ca cei care dau bani, daca vor, sa fie pictati. Si pe vremuri, marii boieri care faceau biserici erau pictati in biserica. Nu sunt singurul care apare alaturi de sfinti", a spus edilul.

Fonduri din "economiile nevestei"

Calina spune ca banii pentru ridicarea lacasului sunt din economiile personale, "din cele ale nevestei si ale copiilor". Primarul din Targu Carbunesti este pictat alaturi de icoana Sfintei Paraschiva si scena Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Preotul paroh care slujeste la biserica din Macesu, Irinel Boiangiu, spune ca donatorii aleg daca sa fie pictati sau nu in lacasul de cult. El a recunoscut insa ca doar edilul din orasul gorjean a acceptat sa apara pe peretii bisericii.

Integral in Adevarul