Zeci de parlamentari, obisnuiti cu viata dulce de demnitar la Capitala, se arunca in bataia uninominalului, ravnind la posturi de primari sau presedinti de consilii judetene. Explicatia avalansei de candidati-parlamentari, mai ales ca cei mai multi au sanse minime de a prinde un post in administratia locala, este simpla. Alegerile de la 1 iunie reprezinta pentru foarte multi dintre senatorii si deputatii care mai doresc inca un mandat o buna ocazie de a-si testa priza la electorat. Un test in vederea alegerilor parlamentare din toamna organizate in sistem uninominal.

Toti parlamentarii isi doresc sa fie realesi, dar putini au garantii ca acest lucru se va intampla. Ceilalti fac calcule, ochesc cate un judet si negociaza impartirea acestuia in colegii. Pentru delimitarea colegiilor ai nevoie sa localizezi zonele din judet unde este situat electoratul pe care te poti baza. Si cum poti afla acest lucru altfel decat candidand.

Cu rezultatele in fata poti sa negociezi delimitarea colegiilor in asa fel incat sa ai grija ca granitele colegiului vizat sa cuprinda electoratul propriu. Dupa acest calcul par sa actioneze majoritatea parlamentarilor, care si-au depus candidatura la locale, chiar daca risca sa castige doar „experienta“. Senatorul PRM Gheorghe Funar este un exemplu. El candideaza pentru Primaria Cluj-Napoca, desi are sanse minime in fata lui Emil Boc.

Un alt exemplu este senatorul PDL Dorel Onaca, contracandidatul lui Radu Mazare. La fel si deputatul PIN Cozmin Gusa, care candideaza la Primaria Capitalei, oras in care batalia se da intre reprezentantii PDL, PSD si PNL; sau Cristian Adomnitei, deputat si ministrul PNL al educatiei, candidat la Primaria Iasiului; sau deputatul PNL Nini Sapunaru, aspirant la presedintia CJ Vrancea, postul traditional al lui Marian Oprisan.

Lista parlamentarilor care si-au depus candidatura tot pentru „experienta“ poate continua cu Ioan Cindrea (PSD) la Sibiu, Mihai Bar (PSD) si Radu Tarle (PNL) la Bihor, Tiberiu Prodan (PNL) la Suceava. Pentru partide mici precum PC, aruncarea parlamentarilor in lupta pentru primarii nu reprezinta nici macar un test. In lipsa unor lideri cu notorietate, parlamentarii sunt singurii candidati posibili. De aceea, aproape toti deputatii si senatorii conservatori au fost trimisi sa candideze pentru primarii.

Integral in EvZ.