Sambata seara, la lansarea candidatilor liberali din Alba pentru alegerile locale, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a facut un anunt legat de transferul politic al anului: PNL si l-a adjudecat, pe post de agent electoral, pentru campania alegerilor locale. „Avem dusmani puternici, avem partide vopsite ideologic, trecute peste noapte de la social-democratie la, sa spunem, partide de orientare conservatoare, populara. Cu acestia trebuie sa ne luptam”, a spus ministrul in discursul sau, incheind apoteotic: „Dumnezeu este, de data aceasta, liberal”.

Dumnezeu a trecut de-a lungul timpului pe la diverse partide, fiind un adevarat traseist politic, daca judecam dupa declaratiile facute de lideri de marca ai vietii politice. Fostul parlamentar PDSR Vasile Vacaru decretase, sub regimul Iliescu, ca „Dumnezeu este PDSR-ist”. Colegul sau, senatorul Ion Solcanu, spusese ulterior ca „Dumnezeu este pesedist”.

De altfel, profund religios, Ion Solcanu a declarat raspicat ca n-ar parasi social-democratia decit de dragul Divinitatii: „Plec din PSD doar daca isi face Dumnezeu partid”. Nici baronul pesedist de Vrancea Marian Oprisan nu s-a lasat mai prejos, anuntindu-si electoratul ca, pentru el, Dumnezeu e mai presus de partid: „Eu cred intr-un partid european modern care se numeste PSD. Dar nu inainte de Dumnezeu”.

Deranjat de adjudecarea Celui de Sus de catre pesedisti, PRM a facut o plingere chiar in plenul Parlamentului, prin deputatul Adrian Moisoiu: „Avind in vedere declaratia unor lideri ca si Dumnezeu este pesedist, am sa exprim o rugaminte Maicii Domnului din partea noastra a celorlalti care nu sintem pesedisti: „Nu lasa, Maicuta/ Sa pierim pe cale/ Caci noi sintem fiii/ Lacrimilor tale!“.

Dupa victoria „revolutiei portocalii”, in 2004, evident ca Dumnezeu, dind dovada de oportunism, dar si de pragmatism in cariera politica, a trecut de la PSD la Alianta PNL-PD. Democratii, proaspat migrati de la stinga ideologica la dreapta, au inceput sa mizeze tot mai mult pe mitul cristic adoptat in strategiile de imagine ale presedintelui Basescu.

Integral in Cotidianul.