Majoritatea partidelor au preferat sa desemneze candidati de sex masculin pentru fotoliile de primar sau pentru posturile de sefi ai Consiliilor Judetene.

Ca de obicei, cand vine vorba de politica, barbatii au lasat femeile la cratita. Femeile lipsesc aproape cu desavarsire de pe lista de candidati a principalelor partide ce au sanse sa-si impuna alesii pentru functia de primar al Capitalei sau pentru dregatoriile de sector. Nici PSD, nici PD-L, nici PNL, cu o exceptie, nu au pariat pe doamne in cursa pentru Bucuresti, preferand reprezentanti ai sexului tare.

Secretarul executiv al PSD Bucuresti, Aura Vasile, da vina pentru absenta femeilor de pe liste pe mentalitatea electoratului. „Din sondajele facute inca din luna septembrie a anului trecut a reiesit un profil al candidatului pe care il agreeaza bucurestenii.

Acesta este: barbat, 40-55 de ani, intelectual cu venituri si reusite in viata. Avem femei foarte bune in zona administrativa, dar din pacate nu suntem pregatiti pentru o schimbare majora. Sufar din aceasta cauza, dar cred ca in ciclul urmator femeile se vor impune“, afirma Aura Vasile.

O reactia aproape similara si din partea sefului de campanie al candidatului Vasile Blaga, Liviu Negoita. „Au fost selectii in organizatii. Femeile pot candida si ele pentru orice functie. Organizatiile de sector au ajuns insa la aceste alegeri. Mergem pe personalitati cunoscute si, din pacate, femeile s-au afirmat mai greu in ultima vreme“, sustine Negoita. Europarlamentarul Maria Petre este singura candidata a democrat-liberalilor la o resedinta de judet, Slobozia.

„Eu nu imi amintesc de nici o colega candidata la vreo resedinta sau vreun Consiliu Judetean. La mine in judet insa am candidate la 12 primarii. Dar eu as putea fi suspectata de feminism, pentru ca sunt si presedinta organizatiei judetene Ialomita a partidului“, afirma Maria Petre.

„Noi am avut in vedere un principiu nediscriminatoriu, al notorietatii, am masurat candidatii, iar la procente relativ egale am ales candidatul cu sansele cele mai mari. Avem o candidata la Primaria Sectorului 3 si altele in resedinte de judet precum Ialomita (Victoria Didita), Prahova (Gratiela Didita) sau Arges (Anca Barbu)“, explica seful de campanie al PNL, Dan Motreanu. Acesta a precizat ca legea nu stipuleaza o pozitie anume pentru doamne pe liste, ci doar ca acestea sa fie prezente.

In Bucuresti, liberalii au desemnat-o drept candidata la sectorul 3 pe Teodora Bertzi. Acestora li se mai adauga Angela Zorojanu, candidata la Primaria Suceava, Carmen Tanasescu, la Primaria Brasov. Nici o propunere feminina insa pentru sefia vreunui judet.

Totusi exista si partide care au mizat pe doamne la Bucuresti. Ce-i drept, acestea par sa nu aiba nici o sansa, potrivit sondajelor de opinie. PRM a desemnat-o candidata la Primaria Generala pe Verginia Vedinas, Mariana Andrei candideaza din partea Partidului Renasterea Romaniei, Lucia Stanciu de la Partidul Alianta Socialista, Mihaela Neag de la PNDC, iar Ioana Ion de la Partidul Renasterea Europeana.

Cotidianul