Dupa primele verificari ale candidatilor la alegerile locale, CNSAS i-a scos ieri pe principalii pretendenti la Primaria Capitalei de sub suspiciunile ca ar fi colaborat cu fosta Securitate. Primii candidati trecuti prin sita noului CNSAS, Vasile Blaga (PDL), Cristian Diaconescu (PSD), Ludovic Orban (PNL), independentul Sorin Oprescu, Cozmin Gusa (PIN), Codrin Stefanescu (PC), Verginia Verdinas (PRM), Aurelian Pavelescu (PNTCD) si Gheorghe Ioniceanu (Partidul Verde) au primit toti, in sedinta de ieri a Colegiului, adeverinte ca nu au colaborat cu Securitatea sub vechiul regim.

Singurul in cazul caruia s-au gasit documente in arhivele CNSAS este Diaconescu, titularul unui dosar de urmarire de dinainte de 1989, care nu contine insa indicii de colaborare, sustin surse din institutie. Potrivit notelor de constatare ale Directiei de Investigatii, ceilalti opt nu sunt cunoscuti in arhive.

Lotul primilor noua verificati deocamdata reprezinta insa doar jumatate din numarul candidatilor din acest an la Primaria Capitalei. CNSAS a inceput de altfel cu cei scotociti la dosare si cu ani in urma, opt dintre cei noua fiind anterior verificati in calitate de parlamentari sau ministri.

In paralel insa, institutia a inceput, la cererea unor organizatii din societatea civila, si verificarea principalilor candidati la presedintiile consiliilor judetene.

Integral in EvZ.