Fostul ministru al justitiei, Tudor Chiuariu, considera ca actiunile DNA nu au credibilitate din cauza comenzilor politice la care raspunde conducerea institutiei

Cele sapte luni petrecute in fruntea Ministerului Justitiei au insemnat pentru Tudor Chiuariu o lupta apriga cu sefii Directiei Nationale Anticoruptie pe care ii acuza si acum de ineficienta si subordonare politica. La masa Adevarului, fostul titular al portofoliului Justitiei a spus ca nu vom vedea de la Comisia Europeana rapoarte favorabile pe domeniu atata timp cat seful statului va afirma ca in Romania magistratii pot fi cumparati.

Tudor Chiuariu crede ca pentru ameliorarea situatiei sistemului judiciar se impune, printre altele, adoptarea rapida a noilor coduri de procedura si aplicarea unei strategii de resurse umane.

- Adevarul: Se apropie raportul Comisiei Europene, cum vedeti starea justitiei la momentul actual?

Tudor Chiuariu: Cred ca este in progres, daca o comparam cu justitia anului 2004. Trebuie sa avem in vedere insa ca raportul de tara va inventaria strict cele patru domenii care sunt monitorizate - Agentia Nationala de Integritate, lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, combaterea coruptiei la nivel local si reforma sistemului judiciar. Sunt trei variante de concluzii la fiecare dintre aceste domenii. Exista progrese semnificative, avand in vedere ca la raportul anterior fusese adoptata legea iar la momentul acesta ANI este operationala. Pe reforma sistemului judiciar cel mai probabil ca se va spune ca sunt unele progrese, la fel pe combaterea coruptiei la nivel local, principala masura pe acest domeniu fiind adoptarea unei strategii anticoruptie la nivel local si pe sectoarele vulnerabile - vama, sanatate.

- Unde sunt cele mai mari neajunsuri?

- Cele mai mari neajunsuri vor fi la lupta impotriva coruptiei la nivel inalt pentru ca asa a fost si acum un an. Va reamintesc ca pe plus, acum un an, a fost Agentia Nationala de Integritate. Pe minus a fost lupta impotriva coruptiei la nivel inalt. Iar intre timp nu s-a intamplat nimic.

- Nicio condamnare pentru coruptie la nivel inalt...

- Nu stiu daca ar fi fost necesare condamnari. Probabil ar fi trebuit sa avem solutii. Nimeni nu stie daca cei trimisi in judecata sunt vinovati sau nu. Solutii de achitare sau de condamnare. Nu avem inca, ceea ce creeaza impresia ca aceste dosare s-ar opri undeva. Fie ca e vorba de erori procedurale, fie ca e vorba de toata discutia cu necesitatea unui aviz pentru ministrii care sunt parlamentari.

Integral in Adevarul