Comisarul european Leonard Orban explica pentru cotidianul.ro principiile conform carora va fi redus numarul de comisari europeni din 2009 daca Tratatul de la Lisabona nu va intra in vigoare.

Poate Romania sa piarda postul de comisar european din 2009 daca nu va fi ratificat Tratatul de la Lisabona?

E devreme sa facem speculatii cu privire la modalitatea in care se va face reducerea numarului de comisari. Pe de o parte, nu stim daca Tratatul de la Lisabona va intra sau nu in vigoare si, pe de alta parte, daca acesta nu va intra in vigoare, nu stim cum se va face reducerea numarului de comisari. Daca Tratatul de la Lisabona nu va intra in vigoare, Tratatul de la Nisa, dupa care va functiona in continuare Uniunea, spune foarte clar ca numarul de comisari se va reduce. Iar aceasta reducere se va face pe baza unor principii notate in Tratat, intre care se remarca principiul de deplina egalitate dintre statele membre in ce priveste stabilirea succesiunii si a perioadei de timp in care statele membre au comisar. Acesta este un criteriu esential. Urmatorul lucru care trebuie spus este ca decizia se va lua in unanimitate in Consiliul European si atunci, din punctul acesta de vedere, fiecare stat isi va face analiza proprie si va stabili pentru ce varianta opteaza. Pentru ca vorbim de unanimitate, daca un stat membru are o problema, el se poate opune acestei decizii. Va trebui indeplinit consensul tuturor celor 27 de state membre in ce priveste solutia care va fi adoptata asupra numarului de comisari. In orice caz, va fi respectat criteriul de egalitate al statelor membre. Nu exista conceptul de state mari si state mici. Tratatul de la Nisa mai spune ca diferenta dintre numarul total de mandate detinute de o tara fata de alta nu poate fi mai mare de unu, deci nu se poate ajunge la inegalitati.

Credeti ca vor exista state care nu vor dori sa renunte nici macar temporar la pozitia de comisar?

Am vazut, de exemplu, recent, pozitia Sloveniei, care a anuntat ca ar dori sa isi pastreze comisarul, dar nu se va opune totusi unei solutii care sa propuna reducerea numarului de comisari. Bineinteles ca analiza fiecarui stat in parte e inca la inceput, pentru ca deocamdata nu stim care sunt sansele ca Tratatul de la Lisabona sa intre in vigoare sau nu. Deocamdata ratificarea Tratatului continua si, ulterior, se va face o evaluare. La summitul european din octombrie se va vedea care este situatia si atunci se va lua o decizie. Tratatul de la Lisabona, pe langa faptul ca amana reducerea numarului de comisari pentru 2014, prevede ca, daca nu se gaseste o solutie pentru reducerea Comisiei in Consiliu (la doua treimi din numarul tarilor membre, asa cum prevede Tratatul), sa se continue pe aceeasi linie ca pana acum, cu un stat – un comisar. Tratatul de la Lisabona nu vorbeste, insa, despre principiul de egalitate intre statele membre. Totusi, rotatia comisarilor va fi stabilita in Consiliu, prin unanimitate, deci fiecare stat membru isi va putea sustine pozitia. Daca un singur stat nu este de acord, solutia nu se adopta, asa cum s-a mai intamplat in Consiliu, de exemplu, la adoptarea bugetului UE.

Integral in Cotidianul