Raportul pe Justitie al CE pentru Romania va fi dur, dar nu va recomanda activarea clauzei de salvgardare, ci va avertiza Romania ca ar putea sa i se blocheze fondurile UE, a declarat pentru Deutsche Welle europarlamentarul Markus Ferber.

Comisia nu va cere Consiliului activarea clauzei de salvgardare, dar va trimite un mesaj clar Romaniei. Sper ca Guvernul sa inteleaga, in special daca va analiza situatia din Bulgaria, unde Comisia a suspendat o parte din fondurile europene. Astfel Romania va fi viitoarea tara vizata de UE. Banul este idiomul cel mai bine inteles in Uniunea Europeana.

Daca banii destinati Romaniei sunt blocati pentru administrare defectuoasa, atunci va fi un semnal clar si sper sa fie urmatorul pas, in cazul in care lucrurile nu se vor schimba", a mai spus Ferber. Acesta subliniaza ca ceea ce ar putea determina inghetarea fondurilor UE este blocarea dosarelor de mare coruptie, intrucat ceea ce "lipseste cu adevarat" in Romania este lupta anticoruptie. "Trebuie sa recunoastem ca multe promisiuni facute inainte de aderarea la UE nu au fost respectate si asta nu s-a schimbat nici pana acum.

Integral in Romania Libera