Construirea unui popor european, a unei natiuni cosmopolite, care sa traiasca in cadrul unei federatii, este singura sansa de supravietuire a Uniunii Europene, spune Adrian Severin, liderul social-democratilor romani din Parlamentul European.

Ministru de externe in primul guvern CDR, Adrian Severin s-a distantat treptat de politica interna, dedicandu-se activitatii in cadrul forurilor europene, fapt pentru care si-a dobandit o buna reputatie la Bruxelles si Strasbourg.

El a explicat „La masa Adevarului" ca, din cauza intereselor de tot felul, politicienii nostri nu tin cont ca exista o ordine europeana pe care trebuie sa o respecte.

Europarlamentarul Adrian Severin crede ca Uniunea incepe sa deranjeze din cauza lipsei politicilor de integrare si ca piata comuna se zgaltaie din temelii.

Adevarul: Ne-am atins obiectivele nationale prin aderarea la NATO si UE sau doar am facut un prim pas pe acest drum?

Adrian Severin: Noi suntem dusi de istorie, nu suntem creatii ale istoriei. Prea putini suntem creatii ale propriei noastre istorii, ale propriului nostru destin.

Am fost si eu printre cei care au spus ca trebuie sa mergem in NATO si in Uniunea Europeana. Foarte putini au spus insa, de ce trebuie sa mergem in NATO si in Uniunea Europeana. Pentru ca nici NATO si nici UE nu sunt statia terminus, ele pana la urma sunt mijloace pentru a ajunge la un anumit tip de destin.

Nu cumva Comunitatea Europeana a fost gandita doar ca o mare piata?

Este adevarat numai in momentul in care formulam aceasta idee la timpul trecut. Uniunea Europeana a fost o mare piata. Sigur, riguros, o sa spuneti ca mai este inca. Daca vreti, si asa se poate formula: Uniunea Europeana este inca o mare piata.

Pentru cat timp insa? Este o mare piata care se zgaltaie din temelii pentru ca incearca sa ingradeasca miscarea oamenilor, a persoanelor, incepe sa deranjeze pentru ca nu are politici de integrare. Politica de integrare nu ar insemna nimic altceva decat construirea unui demos european, a unui popor european, a unei natiuni cosmopolite.

Integral in Adevarul