Milioanele primite anual de la bugetul de stat si sumele frumoase stranse din cotizatii si donatii nu mai ajung politicienilor, mai ales dupa ce si-au dat seama ca, odata adoptat votul uninominal, lipsa unor proiecte serioase si a unei carti de vizita impecabile poate fi compensata prin spaga electorala data in preajma scrutinului.

Noua senatori PSD au depus, prin urmare, un proiect de lege prin care vor sa introduca un nou tip de subventie de la bugetul de stat: subventia pentru fiecare persoana inscrisa in cursa electorala. Iar sumele care ar rezulta nu sunt deloc de neglijat. De exemplu, un partid ce ar avea candidati in toate cele 469 de colegii uninominale ar urma sa primeasca 11,7 milioane lei (aproximativ 3,27 milioane de euro)!

Aceasta in conditiile in care pentru anul 2008 a fost prevazuta in bugetul Autoritatii Electorale Permanente, pentru subventionarea tuturor partidelor, suma de 7,26 milioane lei. Initiatorii proiectului invoca drept argumente in sprijinul propunerii lor cresterea cheltuielilor electorale indusa de Legea votului uninominal, dar indirect recunosc ca banii sunt necesari pentru a-si putea sustine campaniile, inclusiv prin cadouri electorale. Mai trebuie remarcat ca printre initiatori se numara Serban Mihailescu si Serban Nicolae, politicieni ale caror nume au fost legate, de-a lungul timpului, de diferite scandaluri, precum cel al beneficiarilor fara drept ai Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat.

Principala modificare pe care social-democratii vor sa o aduca Legii finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale se refera la introducerea unui nou tip de subventii care sa se acorde de la bugetul de stat. Este vorba de 50 de salarii minime brute pe tara care ar urma sa se acorde "pentru fiecare candidat intr-un colegiu uninominal pentru Camera Deputatilor si Senat, pentru fiecare candidat la functia de primar al unui sector al municipiului Bucuresti ori al unui municipiu sau oras, fie si pentru fiecare candidat la functia de presedinte al consiliului judetean". Si pentru candidatii la functia de primar de comuna ar urma sa se primeasca bani de la buget: 25 de salarii minime brute pe tara.

Pentru a intelege mai bine ce doresc social-democratii, sa luam ca exemplu alegerile parlamentare din toamna. Aproape toate partidele isi vor desemna candidati in toate colegiile uninominale existente. Adica fiecare partid va avea cate 469 de candidati! Presupunand ca noile prevederi s-ar aplica in acest moment si cum salariul minim brut pe tara este in prezent 500 lei, rezulta ca o formatiune politica ar primi 11,725 milioane lei sau 3,27 milioane de euro doar pentru faptul ca si-a desemnat candidati in fiecare colegiu uninominal!

Romania Libera