Doar un sfert dintre alegatori stiu ca alegerile parlamentare din aceasta toamna se vor desfasura in sistem uninominal, arata un sondaj INSOMAR, dat ieri publicitatii. Cei mai multi respondenti, 42,6%, au sustinut ca nu stiu cum se vor desfasura alegerile, in timp ce 30,2% au stiut doar ca se vor desfasura intr-un mod diferit.

Doar 26,7% au indicat, in mod corect, ca se va aplica sistemul de vot uninominal, in timp ce 27,2% au precizat ca alegerile se vor desfasura ca pana acum, pe liste.

Cu toate acestea, romanii dovedesc ca sunt pregatiti sa aiba un comportament politic uninominal. Intrebati cum ar vota intr-un astfel de sistem, in care pot opta pentru un singur candidat pentru Camera Deputatilor si altul pentru Senat, respondentii s-au aratat dispusi sa nu se cramponeze de culoarea politica. 68% au spus ca ar opta, mai degraba, pentru un candidat de care au auzit, chiar daca nu este din partidul preferat, in timp ce pentru 32% conteaza in primul rand partidul din care provine candidatul.

Evenimentul Zilei