Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, este somat, printr-o scrisoare deschisa, de o serie de organizatii civice si sindicale sa urgenteze adoptarea Legii lustratiei pâna la finalul lunii septembrie, în caz contrar acestia cerându-i oficial demisia. Semnatarii documentului remis ieri presei îi cer totodata si premierului Calin Popescu Tariceanu sa-l excluda pe Bogdan Olteanu din PNL, în cazul în care acesta nu face demersurile necesare pentru ca Legea lustratiei sa ajunga în fata plenului pentru vot pâna la termenul-limita acordat.

Autorul scrisorii deschise, Sorin Iliesiu, îl acuza pe Olteanu de faptul ca, desi în urma cu un an promitea ca Legea lustratiei va intra în dezbaterea Camerei Deputatilor în doua saptamâni, acest lucru nu s-a întâmplat nici dupa un an. “Domnule Bogdan Olteanu, presedinte al Camerei Deputatilor, exact acum un an v-am adresat o scrisoare deschisa în care v-am cerut ca Legea lustratiei, care urma sa fie votata de Camera Deputatilor în toamna anului trecut, sa prevada interdictia de a ocupa functii publice inclusiv pentru urmaritii penal în dosarele masacrului din decembrie 1989 si fratricidului din iunie 1990.

Ne-ati raspuns printr-o scrisoare deschisa ca «Legea Lustratiei face parte din obiectivele politice» pe care vi le-ati propus pentru acest mandat si ne-ati invitat sa dezbatem împreuna forma ameliorata a actului, fata de cea votata în Senat. (...) Domnule Olteanu, anul trecut, în septembrie, la Timisoara, ne-ati promis ca «Legea Lustratiei va intra în urmatoarele doua saptamâni în dezbaterea Camerei Deputatilor». A trecut aproape un an si acest lucru nu s-a întâmplat”, scrie Iliesiu în documentul asumat de cele peste 20 de ONG-uri. Organizatiile care si-au asumat documentul sustin ca “nu concep” ca Legea lustratiei sa nu opereze pentru alegerile parlamentare de la finalul anului 2008.

Gardianul