Liberalii au intrat deja pe ultima linie a bataliei electorale. Potrivit unui cotidian central, de acum inainte nu vor mai face campanie dupa cum ii taie capul, pentru ca partidul a platit bani grei consultantilor politici sa elaboreze un ghid de campanie. Ghidul de campanie ar trebui sa fie un instrument care sa-i ajute pe liberali sa obtina cat mai multe voturi in alegerile din toamna. Numai ca, asa cum este conceput, ghidul este un document ce promoveaza non-combatul.

Principala teza a ghidului este ca PNL trebuie sa ignore PD-L, adica sa nu se lupte cu principalul sau adversar. Nu trebuie sa fii nici fin analist politic, nici mare ziarist deontolog ca sa-ti dai seama ca PNL si PD-L impart acelasi electorat. Si-atunci, de ce trebuie sa fie PSD tinta PNL? Tariceanu nu va fi votat niciodata de simpatizatii PSD, oricate pomeni le-a dat la final de mandat. "Faptul ca PSD va incepe sa creasca datorita electoratului de stanga va ajuta PNL sa creasca prin sustinerea electoratului de dreapta", se arata in ghidul de campanie al liberalilor. "Pe ce te bazezi?", ne intrebam, vorba lu' Moromete. Mesajul nu numai ca e total ilogic, dar e si depasit de vremuri.

PNL nu mai este vazut de mult timp un partid de dreapta, cam de cand se afiseaza in public brat la brat cu pesedistii si de cand duce o politica sociala mai abitir ca socialistii, de s-au inverzit de ciuda liderii PSD. Cand te bati cu pumnul in piept ca ai aruncat cu bani in stanga si-n drepta si cand votezi alaturi de Iliescu nu poti avea pretentia ca oamenii sa te mai perceapa ca un partid liberal autentic. In loc sa cheltuiasca banii pe ghiduri inutile, PNL trebuia sa porneasca in cautarea electoratului pierdut in timpul mariajului cu PSD.

Logica subreda

La fel de ilogica este si o alta asertiune din ghidul de campanie, conform careia, "daca PD-L va ataca PSD, va pierde votantii de stanga, iar daca va ataca PNL, va pierde votantii de dreapta". Mergand pe logica subreda a celor care au conceput ghidul ajungem la concluzia ca PD-L, daca va ataca in campanie PSD si PNL, principalii sai adversarii, nu va lua niciun vot. Probabil asa spera liberalii, la un loc cu autorii ghidului, pentru ca, din nefericire pentru PNL, fostii lor parteneri de alianta, democrat-liberalii, se afla in continuare pe primul lor in sondajele de opinie, indiferent cine le comanda.

Integral in Curentul