Cu o luna si jumatate inainte de alegeri, presedintele si primul-ministru dau semne ca ar fi dispusi sa ingroape securea razboiului. Dupa semnalul de sustinere a pozitiei guvernului in problema salariilor dat vineri, Basescu l-a chemat ieri pe Tariceanu la Palatul Cotroceni pentru o discutie privata.

„Au fost abordate o serie de chestiuni la zi, precum situatia salarizarii in agentii si regii, a pensiilor mici si situatia salarizarii profesorilor“, a declarat, ulterior, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan.

PDL ia in calcul refacerea Aliantei D.A.

Intalnirea a avut loc, potrivit unor surse apropiate presedintelui, in jurul orei 13:00 si a durat aproape 60 de minute. Dincolo de faptul ca Basescu i-ar fi cerut lui Tariceanu, sustin sursele citate, sa taie salariile „clientelei“ din agentiile guvernamentale, tête-à-tête-ul s-a vrut si un semnal politic.

Cu exceptia ceremoniilor de depunere a juramantului ministrilor care i-au inlocuit pe revocatii din guvern, Tariceanu nu a mai fost chemat la Cotroceni pentru o intalnire cu Basescu din luna aprilie, cand a fost in discutie portofoliul de la Externe.

In ianuarie, relatiile intre Palate erau atat de incordate incat presedintele se plangea public ca premierul nu-i raspunde la telefon.

In ultima luna insa, chiar daca in interviul de la televiziunea publica Tariceanu era singurul pe care Basescu il scotea din carti pentru viitorul guvern, cei doi au afisat o relatie cordiala, ramanand chiar la discutii amicale dupa intalnirile oficiale. Direct interesati de relatia lui Basescu cu liberalii, liderii PDL se gandesc de mai multe luni la un scenariu al refacerii aliantei cu PNL, dupa alegeri.

Evenimentul Zilei