Candidatura Anei Birchall agita apele in PSD. Liderii PSD discuta zilele acestea despre oportunitatea ca Ana Birchall sa candideze totusi in alegerile parlamentare. In acest sens, Birchall sustine ca i-a transmis lui Mircea Geoana inca de sambata trecuta „expertiza criminalistica“, din care reiese ca nu ea este protagonista filmuletului porno. Presedintele PSD nu a abordat inca subiectul revenirii Anei Birchall in sedinta conducerii partidului. Unii lideri PSD sunt de acord cu acest lucru. Liderul deputatilor social-democrati, Viorel Hrebenciuc, sustine ca, in ciuda faptului ca nu a primit „nicio expertiza“, el personal este de acord cu revenirea lui Birchall, informeaza EVZ.

Premierul” Geoana scoate UDMR de la guvernare. Liderul PSD sustine ca Alianta PSD-PC va castiga alegerile din noiembrie si ca nu va avea nevoie de sustinerea maghiarilor. Liderul PSD, Mircea Geoana, vrea sa scape de eticheta de „prostanac” pe care i-ar fi pus-o Ion Iliescu in 2005. Asta dupa ce atunci actualul presedinte al partidului a impins electoratul PRM sa-l voteze pe Basescu, in detrimentul lui Nastase, intre cele doua tururi de scrutin ale prezidentialelor, printr-o declaratie conform careia social democratii vor face alianta cu UDMR. Acum, Geoana nu mai vrea la guvernare cu maghiarii, ci doar cu PC. Prezent miercuri la Targu-Mures, liderul PSD a pedalat usor pe cartea nationalista. „Partidul nostru se pregateste sa castige alegerile, sa facem guvernul singuri. De aceea, pur si simplu, nu suntem interesati”, a afirmat Geoana, informeaza Cotidianul.

Hrebenciuc il ciupeste pe Nastase de candidatura pentru Cotroceni. Strategul din umbra al PSD, Viorel Hrebenciuc, a lovit din nou. De aceasta data el a lansat ideea concurentei in cadrul PSD pentru Cotroceni: Diaconescu vs Nastase. Vicepresedintele PSD sustine ca nici nu i s-a propus o astfel de candidatura si ca, oricum, ar refuza-o. Viorel Hrebenciuc are o problema: i se pare ca nu se mai afla chiar in mijlocul jocurilor politice din partid. In consecinta, pe modelul „intarata-i, drace”, Hrebe lanseaza, o data la doua saptamani, cate o tema sensibila. Prima dintre ele, la inceputul lui octombrie, a fost aceea a nominalizarii lui Geoana ca succesor a lui Nicolae Vacaroiu la sefia Senatului. „Mircea e cel mai potrivit”, a spus atunci pentru „Gandul“ Viorel Hrebenciuc, propunandu-l, practic, pe liderul PSD pentru functia de sef al camerei superioare. Ceea ce l-a obligat pe Geoana sa ia atitudine, ba chiar sa devina oarecum taios. „Eu am o campanie de facut, am un partid de condus”, a replicat presedintele PSD, exprimandu-si speranta ca, totusi, nu este vorba de o capcana, scrie Gandul.

PD-L cauta parteneri pentru o motiune de cenzura. Democrat-liberalii intarzie depunerea listelor de candidati, dar urgenteaza introducerea unei motiuni de cenzura. Colegiul Director al PD-L, care urmeaza sa aiba loc luni, la Palatul Parlamentului, va discuta oportunitatea initierii unei motiuni de cenzura si va valida listele de candidati ai partidului pentru toate colegiile uninominale. "Avem sute de motive, nu doar unul, pentru o motiune de cenzura. In acest moment, Guvernul nu mai are sustinerea nimanui. Nu mai este sustinut de sindicate, nu mai este sustinut de patronate, nu mai este sustinut de populatie", au declarat surse din conducerea PD-L. Una dintre solutiile pe care le-ar putea lua in calcul PD-L este initierea rapida a unui proiect de motiune de cenzura, pe care eventual sa il trimita celorlalte partide parlamentare pentru a aduce sugestii si completari, astfel incat sa aiba sprijinul mai multor formatiuni, informeaza Romania libera.

Fostul sef al SIE Ioan Talpes: Tariceanu - "un om al rusilor". Fostul sef al SIE, generalul Ioan Talpes, sustine ca, prin dezvaluirea facuta de premierul Tariceanu dupa sedinta CSAT, acesta ar putea fi catalogat ca "un om al rusilor". Talpes sustine ca, in mod normal, premierul Tariceanu nu ar fi trebuit sa dea publicitatii ceea ce s-a discutat in CSAT, cu referire directa la acuzatia presedintelui Basescu cum ca sumele mici alocate inzestrarii armatei ar servi intereselor Rusiei. Talpes a interpretat dezvaluirea premierului ca pe o dovada ca el ar servi cu adevarat interesele rusilor. "Sa stiti ca numai un om al rusilor ar putea sa dea o asemenea declaratie", a declarat fostul sef SIE, accentuand ca "un asemenea comportament numai un om al rusilor putea sa il aiba", scrie Curentul.