Meciurile uninominalului: Oana Mizil contra Gigi Becali. Alegatorii din Capitala au de ales intre politicieni mai noi sau mai vechi si o pleiada de vedete, oameni de afaceri sau comentatori sportivi. Elena Udrea sau Luminita Anghel? Cristian Diaconescu sau Dida Dragan? Cristian Topescu sau Ioan Talpes? Crin Antonescu sau Ionut Popescu? Ludovic Orban sau Marius Marinescu? Gigi Becali sau Oana Mizil? Corneliu Vadim Tudor sau Radu F. Alexandru? Florin Calinescu sau Mircea Cinteza? Calin Popescu Tariceanu sau Sorin Minea? Partidele si-au depus listele de candidati la birourile electorale. EVZ va prezinta cele mai interesante confruntari uninominale.

Premierul Tariceanu si-a abonat fundatia la bani publici. Prin propria semnatura, Calin Popescu Tariceanu si-a declarat Fundatia „Institutul de Studii Liberale“ ca fiind de utilitate publica, asigurandu-i astfel finantare de la stat. Asociatia „Institutul de Studii Liberale“ a primit acest statut printr-o hotarare data recent de executiv, cu toate ca, in septembrie 2007, guvernul aproba un proiect de lege care interzicea ONG-urilor de utilitate publica sa desfasoare activitati politice sau de sprijinire a unor partide, scrie EvZ.

Pesedista Luminita Anghel candideaza fara crema. Consiliul National al Audiovizualului a decis, marti, sa interzica pe perioada campaniei electorale difuzarea spotului de promovare a cremei de fata Garnier in care apare cantareata politician Luminita Anghel. Spotul a fost interzis desi presedintele consiliului, Rasvan Popescu, daduse asigurari pentru Cotidianul, inca de vineri, ca se va face diferenta intre exercitarea profesiei si o eventuala candidatura: „Daca Luminita Anghel apare intr-un spot care vinde o crema, e greu de spus ca induce un mesaj electoral”.

Diaconescu sustine ca 800 milioane de lei din bugetul MApN s-au dus in buzunarele pensionarilor. Cu toate ca bugetul Ministerului Apararii Nationale beneficiaza de un plafon de indatorare care permite atingerea pragului de 2,38% din PIB, efectele pozitive ale suplinirii bugetului nu au fost prezente anul acesta. Mai mult, potrivit presedintelui Comisiei de aparare din Senat, Cristian Diaconescu, in vara, ministerul a si dat bani inapoi din ce-i era alocat pentru proiecte, circa 800 milioane de lei luand drumul catre Ministerul Muncii pentru acoperirea plafonului care prevedea majorarea pensiilor. Ministrul Teodor Melescanu confirma taierea din bugetul MApN a sumei de 800 milioane de lei, insa afirma ca nu stie destinatia banilor, scrie Gardianul.

La PSD si PNL, Mos Craciun a venit in octombrie. In vreme ce se plange ca n-are cei 700 de milioane de lei necesari in acest an pentru majorarea salariilor profesorilor, Guvernul a gasit o suma uriasa in buget, la fondul de rezerva, respectiv doua miliarde de lei, pentru a imparti bani cu nemiluita clientilor politici de la PNL si PSD. Transferul fondurilor catre bugetul primariilor si consiliilor judetene pastorite de PSD si PNL s-a facut cu exact o luna inaintea alegerilor. Guvernul a gasit ca prin minune cele doua miliarde de lei in fondul de rezerva bugetara, scrie Romania libera.