Basescu revine la vechile sentimente fata de Moscova. Acalmia ultimelor cateva luni in relatiile cu Rusia a fost suspendata ieri de presedintele Traian Basescu, care a venit cu ideea organizarii unei misiuni UE in Transnistria „pentru distrugerea armamentelor mostenite de la Uniunea Sovietica“. Revenirea lui Basescu la mai vechile sentimente fata de Rusia a avut loc la o conferinta a Fundatiei „Konrad Adenauer, la Constanta. Aici, presedintele s-a declarat un opozant ferm al federalizarii Republicii Moldova, agreata de Rusia, si a sustinut totodata ca „este posibil“ ca sustinerea acordata pana acum de NATO tarilor precum Georgia „sa nu fi fost suficienta“, scrie EvZ.

Primarii PD-L ameninta cu greva foamei pe treptele Guvernului. Mai multi primari democrat-liberali din Dambovita ameninta cu o forma radicala de protest dupa ce Guvernul a „sarit“ PD-L cand a alocat fonduri pentru administratiile locale – greva foamei. Este vorba de primarii pedelisti din localitatile Visinesti, Odobesti, Runcu, Rau Alb, Darmanesti si Razvad. Mai mult, presedintele CJ Dambovita, Florin Popescu, sustine ca acestui demers s-ar ralia consilierii locali si chiar angajatii primariei, scrie Gandul.

Liderii partidelor si-au impartit deja functiile inainte sa numere voturile. Desi in aparenta toate eforturile liderilor politici sunt canalizate catre castigarea alegerilor parlamentare, in culise, energiile lor se concentreaza pe negocierea unui scaun cat mai profitabil pentru ei. Fiecare isi face calcule in functie de toate variantele de alianta la guvernare posibile, motiv pentru care se trece cu usurinta peste piedicile doctrinare sau peste cele care tin de memoria conflictelor recente (cazul liberalilor care sunt dispusi in ciuda tuturor conflictelor sa se aseze din nou la masa cu PD-L) si se poarta negocieri incrucisate pe principiul „toata lumea cu toata lumea“, scrie Cotidianul.

Candidatii-locomotiva trag lista de anonimi. Toate partidele si-au cosmetizat propunerile de candidaturi, capete de lista in dosarele depuse la birourile electorale fiind nume sonore, personalitati autohtone pentru a caror atragere s-a dus o adevarata batalie. In speranta ca vor pacali alegatorii sa se prezinte la vot in numar cat mai mare, despre aspirantii necunoscuti n-a pomenit nici un lider. Si totusi, sistemul de vot este doar partial uninominal, vedetele tragand, prin redistribuirea voturilor, o lunga lista cu anonimi. O privire mai atenta pe listele depuse de partide pentru scrutinul din 30 noiembrie, dezvaluie existenta a cinci categorii de candidati, scrie Romania libera.

Candidatul Prigoana ia bani de la televiziuni. Nou-intratii in politica pe valul uninominalului in Bucuresti sunt in general oameni cu bani, pentru care costurile campaniei electorale nu vor fi o problema. In capul listei celor mai bogati candidati ai PDL sta omul de afaceri Silviu Prigoana, proprietar a 20 de terenuri, 8 case, 3 apartamente si 6 colectii de diverse obiecte, intre care cea de cutii muzicale (100.000 de euro) o depaseste ca valoare pe cea de tablouri (50.000 de euro). Banii lui Prigoana provin din zece firme, dar si din drepturi de autor castigate in urma plimbarilor sale pe la televiziuni, scrie EvZ.

Geoana l-a curtat pe Talpes inaintea PD-L. Fostul sef al SIE, Ioan Talpes, candidat pentru Senat din partea PD-L, recunoaste ca a negociat cu PSD pentru un colegiu uninominal, dar i-a ales pe democrat-liberali la sugestia „celor de afara“, scrie Cotidianul.