Candidatii cu banii, partidele cu votul. Inaintea primelor alegeri uninominale, estimarile arata ca brandul partidelor atarna mai greu decat imaginea competitorilor. Politicienii intra, de astazi, in prima campanie electorala pentru alegeri parlamentare uninominale. Chiar daca noul sistem presupune, teoretic, alegeri intre persoane, in realitate, optiunile alegatorilor se ghideaza mai mult dupa numele partidului. Totusi, „uninominalii“ sunt nevoiti sa-si organizeze cate o mini-campanie pe banii proprii in colegiul unde candideaza, scrie EVZ.

Verdictele CNSAS nu ii incomodeaza pe candidati in campania electorala. Multi candidati la alegerile parlamentare au colaborat cu fosta Securitate sau sunt suspectati ca ar fi facut-o, dar isi continua, curajos, campania. Colaborarea cu Secu­ritatea a reprezentat, in societatea roma­neasca, o piatra de incercare pentru multi politicieni. Verdictele de „politie politica” date de CNSAS i-au indignat pe majoritatea, care, fie au tinut sa se justifice, fie au actionat in instanta institutia. Cei mai curajosi isi continua cariera politica, fiind convinsi ca n-au facut niciun rau, noteaza Gandul.

Alegerile, incurcate de defilarea de 1 Decembrie. Repetitiile pentru defilarea care va avea loc de 1 Decembrie in Bucuresti pun in incurcatura desfasurarea alegerilor, dupa cum a aflat recent chiar prefectul Capitalei, Ion Tincu. Acesta spune ca va fi nevoit sa modifice traseele echipelor care transporta sacii cu voturi in noaptea de dupa alegeri, de la sectiile de vot catre oficiile electorale unde se centralizeaza rezultatele. Asta deoarece anumite strazi pe unde aceste echipe ar fi trebuit sa treaca vor fi blocate de utilajele si echipamentele stationate ale Armatei, scrie EVZ.

Partidele politice dau examen printre mitinguri si greve. Campania electorala care incepe, oficial, in aceasta noapte, la orele 00, se anunta a fi una in care loviturile sub centura vor fi mai dure decåt oricånd. Deja o serie intreaga de candidati au “furat startul” si, de saptamåni bune, isi fac, sub diferite pretexte, reclama electorala. Unii si-au facut ziare, altii au trecut la afisaj stradal sau au impartit tot felul de fluturasi electorali, iar majoritatea dintre oponentii politici nu pregeta sa se atace prin toate mijloacele, inclusiv sa se dea in judecata. In plus, campania electorala incepe sa se suprapuna peste un duium de miscari sindicale, mai mult sau mai putin motivate, scrie Gardianul.

Liberalii incearca sa-l convinga pe Sorin Oprescu sa treaca la PNL. Primarul Bucurestiului se lasa greu convins si anunta o eventuala candidatura a lui Tariceanu la presedintie. PNL si Sorin Oprescu discuta de cateva luni despre transferul primarului Capitalei la echipa liberala. Oprescu refuza, deocamdata, sa faca pasul decisiv. Semne ale unei apropieri exista insa. Premierul Tariceanu si primarul Oprescu s-au intalnit adesea in ultima perioada, ultima intrevedere avand loc chiar miercuri seara, la Primaria Capitalei. Oficial, cei doi au discutat despre transportul in Capitala si in Ilfov, respectiv despre transferul unor spitale din Bucuresti in administrarea primariei. Neoficial, s-a discutat si despre inscrierea lui Oprescu in PNL, respectiv despre o eventuala candidatura a acestuia la Presedintia Romaniei, anul viitor, noteaza Cotidianul.

ANI ii verifica averea lui Dan Voiculescu. Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat in urma articolului privind declaratia de avere a lui Dan Voiculescu, publicat in ziarul nostru, si va declansa verificari fata de posibile conturi bancare si bunuri nedeclarate de fostul senator. Inspectorii de integritate tin cont si de clasamentele revistei Capital si cotidianului Adevarul, unde presedintele fondator al Partidului Conservator apare, alaturi de fiicele sale, Camelia si Corina, printre cei mai bogati oameni din Romania. Fostul senator are o avere estimata la peste 12 milioane de euro, potrivit declaratiei sale date in urma cu doua saptamani, inaintea depunerii candidaturii la Colegiul 8 din Bucuresti pentru Senatul Romaniei, informeaza Gardianul.

Tariceanu: "Presedintele Basescu si-a pierdut calitatea de mediator". Cu o zi inaintea declansarii oficiale a campaniei electorale, premierul Calin Popescu Tariceanu si-a intensificat tirul acuzatiilor la adresa presedintelui. Traian Basescu, la randul sau, l-a indemnat sa respecte Constitutia. Aflat in mijlocul sustinatorilor sai, premierul a declarat ieri, la Bacau, ca presedintele Traian Basescu si-a pierdut calitatea de mediator. Tariceanu a spus direct ca presedintele, "prin atitudinea constanta de a critica Guvernul in ultimii patru ani, si-a pierdut calitatea de mediator. In loc sa incerce, pe baza argumentelor prezentate, sa medieze situatia creata, domnia sa a crezut de cuviinta sa indemne la mariri salariale". Tariceanu a completat ca "o astfel de atitudine nu mi se pare caracteristica pentru un mediator", spunand ca seful statului a ajuns "un jucator politic in favoarea PD-L, in campania electorala", informeaza Romania Libera.

Sarbu, deranjat ca PNTCD nu participa la alegeri. Presedintele ales al PNTCD, Radu Sarbu, a declarat ieri ca neparticiparea taranistilor la alegeri este mai grava decat neintrarea formatiunii in Parlament. "Neparticiparea la alegeri va afecta dramatic partidul. Neparticiparea noastra este mai grava decat neintrarea in Parlament. Este pentru prima oara in istoria PNTCD ca intr-o perioada de libertati democratice nu participa la o campanie electorala, scrie Curentul.