Campanie fara scrupule cu tomograful electoral. In preajma campaniei electorale, ministrul sanatatii a redirectionat trei computere tomograf catre trei localitati in care candideaza fruntasi liberali. Cu patru zile inainte de inceperea campaniei electorale, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a semnat un ordin prin care trei computere tomograf au fost „redirectionate“ de la spitalele din Bacau, Craiova si Timisoara catre spitale din Alba, Calarasi si Zalau. Coincidenta, ministrul sanatatii candideaza el insusi pentru un scaun de deputat de Calarasi, informeaza EVZ.

Basescu vorbeste din nou de legaturile dintre „moguli” si politicieni. Presedintele Traian Basescu a incercat, ieri, in prima zi a campaniei electorale, sa scoata un nou biletel roz. Invitat la postul public de radio, Basescu a sugerat ca decizia infiintarii Companiei Energetice Nationale a fost luata intr-o intalnire la care au participat „moguli”, desi aceasta initiativa a avut aviz negativ de la CSAT. Seful statului a fost intrebat despre propunerile de prim-ministri avansate de catre partide si a spus ca sunt „lucruri publice si nepublice”. In stilul sau caracteristic, Basescu a lansat o acuzatie, dar nu a dat nici un fel de detalii si nu a prezentat probe: „Niciodata nu va putea spera vreun om sa devina prim-ministru, cat timp eu sunt presedinte, daca stie ca a participat la o discutie cu oameni de afaceri, in care s-a stabilit, in afara cadrului institutional al acestei tari, sa se formeze marea companie energetica. Deci, daca este vreunul dintre cei trei candidati (la functia de premier - n.red.) care stie ca a participat la astfel de discutii, impreuna cu importanti magnati, cu asa-zisi moguli, sa le spunem sa isi ia gandul de la posibilitatea de a deveni prim-ministru al Romaniei", scrie Gandul.

Ilie Nastase: „Suntem buni doar sa aducem bani de la firme“. Maniera originala in care se desfasoara alegerile la COSR, organism unde, pentru a treia oara consecutiv, in cursa pentru sefie s-a inscris un singur candidat (Octavian Morariu, protejatul lui Ion Tiriac), irita personalitatile din lumea sportului. De-a lungul anilor, la forul olimpic roman s-a creat un paienjenis de relatii si de nepotisme. Despre Ion Tiriac se spune ca are grija sa iasa cine trebuie. Mai intai, in 2000, magnatul a fost unicul candidat la alegerile pentru presedintia COR, ca pe vremea congreselor si plenarelor de dinainte de Revolutie. Dupa ce s-a retras din functie, in 2004, Tiriac l-a plasat in fotoliu pe Octavian Morariu, omul sau de incredere. Nici acesta n-a avut rival la alegerile din 2004. Istoria se repeta si in acest an, cand actualul presedinte al COSR se va prezenta la adunarea din 28 noiembrie pentru a implini o formalitate. In 2004, Ilie Nastase regreta amarnic ca si-a depus candidatura pentru postul de vicepresedinte al forului olimpic roman: „Eu nu sunt papagal, de-aia n-am fost ales. Mai bine stateam acasa, sa ma joc cu fetita, mi-a spus mie cineva ca rezultatele se stiau dinainte“, noteaza EVZ.

Iliescu si Udrea dau startul campaniei pe stil nou si vechi. Pe 31 octombrie incepe oficial campania electorala. 2.965 de candidati alearga in uninominal pentru cele 452 de scaune parlamentare. Prima zi a inceput in forta. La Piatra Neamt PD-L si-a lansat candidatii, din nou, iar Emil Boc a asigurat publicul alegator ca partidul pe care il conduce este “garantul aplicarii legilor de majorare a salariilor”. De la Chiajna candidatul Tariceanu a lansat oferta PNL, ironizandu-si adversarii care maresc salariile: “Acum cateva saptamani, partidele de stanga - si ma refer aici la PSD si PD-L - au incins un chef cu lautari pe banii romanilor”. Al treilea actor, seful PSD, Mircea Geoana, si-a petrecut prima zi de campanie oficiala “acasa”, dupa cum spune, adica in comuna Dabuleni unde candideaza. Geoana le-a spus celor 500 de persoane adunate la Caminul cultural ca din orasul lor va incepe "drumul spre victorie", el bucurandu-se ca a contribuit “din plin” la faima localitatii. Doua generatii de politicieni se infrunta, unii de pe margine, e cazul lui Ion Iliescu, pentru prima data observator-implicat, si noua garda, informeaza Gandul.

Corneliu Vadim Tudor: "Tariceanu mi-a propus un targ". Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat ieri ca premierul Tariceanu ar fi incercat, prin interpusi, sa-l convinga sa nu semneze motiunea de cenzura a PD-L. „In cursul zilei de miercuri, l-a pus pe un cunoscut senator PNL sa-mi telefoneze, de doua ori, pentru a ma invita sa realizam un acord, incercand sa ma convinga sa nu semnam motiunea de cenzura. Bineinteles ca am refuzat. Atunci, Tariceanu a inceput sa ne insulte, vorbind de «cardasia» PD-L cu PRM“, a afirmat C.V. Tudor, citat de EVZ.

Romanii prefera guvern incompetent, dar cinstit. Coruptia ar fi acceptata totusi de 41% dintre cei chestionati de CURS, cu conditia ca ei sa o duca mai bine. Daca ar avea de ales intre un guvern incompetent, dar cinstit si un cabinet competent, dar nu prea cinstit, romanii ar opta pentru prima varianta. Potrivit sondajului CURS efectuat la cererea „Evenimentului zilei“, 52% dintre romani prefera un executiv format din oameni cinsiti, dar nu prea competenti, in vreme ce doar 29% ar vrea ca guvernul sa fie compus din persoane competente, dar nu prea cinstite.

Politicienii-sindicalisti isi fac campanie pe spatele grevistilor. Catalin Croitoru, Liviu Pop si Mircea Ciocan sunt doar numele cåtorva lideri sindicali care vor candida pentru un mandat de parlamentar la alegerile din acest an. Coincidenta face ca organizatiile sindicale din care cei trei fac parte sa fie angrenate, in aceste zile, in ample actiuni de protest, astfel incåt respectivii sunt nevoiti ori sa se imparta intre campania electorala si actiunile sindicale, ori sa renunte la una dintre ipostaze, ori sa joace rol dublu. Includerea in esaloanele fruntase ale partidelor a liderilor de sindicat s-ar putea datora nu numai aptitudinilor politice de care dau dovada, ci, mai ales, influentei pe care acestia o au in råndul maselor de sindicalisti, scrie Gardianul.

Legea referendumului, din nou la Curtea Constitutionala. Presedintele Traian Basescu a trimis ieri la Curtea Constitutionala legea care interzice convocarea unui referendum simultan cu alegerile. Demersul lui Basescu este ultimul posibil pentru a bloca actul normativ, respins pana acum de doua ori la Palatul Cotroceni. Trantita acum un an si de judecatorii constitutionalisti, care nu i-au lasat presedintelui libertatea de a convoca referendum pe orice tema la data pe care o doreste, legea s-a intors totusi la promulgare, pentru a patra oara intr-o forma apropiata de cea initiala, relateaza EVZ.

UDMR si PCM vor sa-i fericeasca si pe oltenii din Caracal cu o autonomie tip „Tinutul Secuiesc”. In speranta ca astfel isi vor putea promova mai usor proiectul autonomiei teritorial - etnice a asa-zisului Tinut Secuiesc, cativa politicieni din UDMR si PCM – presedintii consiliilor judetene din Covasna si Harghita, primarii din Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc (toti cinci UDMR) si edilii din Targu Secuiesc si Gheorgheni (ambii PCM), care, autointitulati „cei mai reprezentativi oameni politici din Tinutul Secuiesc”, s-au intalnit in aceeasi „formatie”, la finele saptamanii trecute, si cu presedintele Ungariei - au decis sa-i fericeasca cu o autonomie de acelasi fel si pe...oltenii din Caracal! Anuntul in acest sens a fost facut de primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, care a precizat ca ideea le-a fost inspirata de spusele presedintelui Traian Basescu: „Din ce a spus domnul presedinte Basescu, ca in Tinutul Secuiesc va fi tot atata autonomie ca la Caracal, noi am inteles ca, daca vrem autonomie in Tinutul Secuiesc, trebuie sa o obtinem mai intai in Caracal. De aceea ne-am gandit sa elaboram un statut de autonomie pentru Caracal, pe care o sa-l prezentam autoritatilor locale de acolo, ca sa le aratam avantajele acestei autonomii si ca ea e in interesul lor”, scrie Gandul.

Borbely Laszlo se va imparti, in campanie, intre minister si teritoriu. Ministrul dezvoltarii, Borbely Laszlo, care candideaza pentru un nou mandat de deputat, a declarat, ieri, in conferinta de presa de lansare a candidaturii ca in campania electorala se va imparti intre minister si teritoriu. Ministrul a precizat ca nu va avea o campanie agresiva, indiferent cate sondaje care sa il indemne sa faca acest lucru i se vor arata, informeaza Gardianul.