Plecand de la enuntul presedintelui Traian Basescu potrivit caruia Romania are nevoie de un Executiv „care sa se bucure de o majoritate solida in Parlament”, se contureaza cateva posibile variante de guvernare. Alianta PSD+PC cu PNL. Cea mai plauzibila versiune, in conditiile in care procentele adunate de cele trei formatiuni vor depasi cu mult 50%. In plus, atat pesedistii - dati castigatori de estimarile partiale de ieri dupa-amiaza -, cat si liberalii au afirmat in repetate randuri prin vocile unor lideri ca ar putea guverna lejer in aceasta formula. PD-L + PNL + UDMR. Adica un soi de guvernare de dreapta, formula vehiculata tot mai intens in ultima parte a campaniei electorale in spectrul politic. PSD + PD-L. Aritmetica este de partea acestei variante. Nu si politica. Totusi, Mircea Geoana ia in calcul negocieri si cu democrat-liberalii, intr-o formula in care PSD ar da premierul, scrie Cotidianul.

In topul ilegalitatilor electorale comise ieri regasim: mita pentru votanti, metoda "microbuzul" (transportul cetatenilor la vot de catre reprezentantii partidelor), continuarea campaniei, distrugerea stampilelor si votul dublu. Campaniile de dezinformare reprezinta insa o noutate in peisajul electoral autohton, afirma Romania libera. In toata tara, politia a intocmit zeci de dosare penale celor care s-au folosit de astfel de tertipuri.

Victoria PSD a fost stirbita de certurile care au izbucnit la varful partidului imediat dupa anuntarea rezultatelor. Mircea Geoana si Ion Iliescu s-au contrat dur pe tema combinatiilor de guvernare pe care le-ar putea face PSD. In timp ce Geoana s-a pronuntat pentru negocieri atat cu PNL, cat si cu PDL, Ion Iliescu s-a opus oricarei formule de colaborare cu Traian Basescu. „Exclus cu PDL“, s-a pronuntat ferm Ion Iliescu. El a pledat doar pentru varianta aliantei cu PNL si, in caz ca s-ar reface Alianta D.A., recomanda ramanerea PSD in opozitie. Mai mult, el a taiat elanul social-democratilor care incepusera sa deschida sticle de sampanie. Iliescu a afirmat ca nu se poate considera o victorie a PSD atata vreme cat partidul nu ajunge la guvernare. „Nu cred ca Basescu va numi un premier de la PSD“, a adaugat Iliescu, precizand ca numele primului-ministru este „negociabil“, sustine EvZ

Liberalii si democratii se pot considera „divortati” si in mod oficial. Protocolul de colaborare, semnat inaintea alegerilor din 2004, prin care PNL si PD mergeau in alegeri sub sigla aliantei „portocalii” DA a expirat. Asa sustin vicepresedintii PNL Crin Antonescu si Theodor Melescanu. Istoria acestei aliante, castigatoare in alegerile trecute, a fost una plina de suisuri si mai ales coborasuri, scrie Gardianul.

Varianta cu sansele cele mai mari de realizare. Solutia unui executiv PSD-PNL, cu un premier social-democrat, ar contabiliza in dreptul noii coalitii de guvernamant o sustinere parlamentara de aproximativ 56% (36%+20%). In aceasta formula, cedarea postului de prim-ministru de catre PSD liberalilor este, la fel, putin probabila. De mentionat ca social-democratii si liberalii ar putea recurge la cooptarea UDMR (6,7%) in cadrul noului cabinet pentru a-si largi sustinerea parlamentara si pentru a-l determina pe seful statului sa desemneze ca premier persoana sprijinita de noua coalitie, afirma Adevarul.