Marii perdanti de la uninominale Procedura de desemnare a mandatelor de deputat sau de senator este atat de alambicata incat exista situatii in care un candidat aflat pe primul loc al numarului de voturi obtinute in colegiu sa nu fie declarat castigator. Exista, pe de alta parte, candidati care vor fi declarati castigatori dupa ce au obtinut locul doi sau chiar locul trei in alegeri. Este, spre exemplu, situatia candidatilor Bogdan Olteanu si Alina Gorghiu, ambii de la PNL, care au foarte mari sanse sa devina parlamentari dupa ce s-au clasat fiecare pe locul trei, scrie Cotidianul.

Alegerile, la concurenta cu “O floare si doi gradinari” Principalele televiziuni de stiri au abordat ziua alegerilor in mod diferit, pozitionandu-se in functie de interesele politice ale trusturilor de care apartin. Marele castigator al serii este, fara indoiala, Realitatea TV. Pe parcursul intregii zile, postul de stiri s-a situat pe locul trei la nivel urban, dupa Pro TV si Antena 1, canale care au avut exclusiv programe de divertisment, iar Antena 3 de-abia pe locul sase. In minutul de aur – ora 21.22 – aproape un milion de telespectatori din zona urbana au vizionat programul moderat de Razvan Dumitrescu, care ii avea invitati pe Cristian Tudor Popescu si Emil Hurezeanu, afirma EvZ.

Vedetele nu au confirmat la vot Vedetele si oamenii politici care au tinut prima pagina a ziarelor sau au crescut ratingurile televiziunilor nu au avut acelasi succes in alegeri. Luminita Anghel n-a mai repetat performanta Eurovisionului in fata Elenei Udrea, cantareata pierzand la scor duminica primul test politic. Cu state vechi alaturi de PNL, o alta cantareata de renume, Dida Dragan, nu a reusit decat un 11% in fata PSD-istului Cristian Diaconescu, fost ministru al justitiei in guvernul Nastase. Nici Florin Calinescu nu a putut sa faca o figura buna in politica, ratand intrarea in parlament in Arges. O situatie mai speciala e si la PNG, unde Gigi Becali si bodyguardul sau Catalin Zmarandescu n-au reusit sa adune prea multe voturi, unul in Ferentari, celalalt in Ghencea, scrie EvZ.

Geoana vrea constituirea unei majoritati mai largi de guvernare Presedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, a declarat luni seara, la sediul central al partidului, ca prefera constituirea unei majoritati mai largi de guvernare, subliniind totodata ca nu va pune preferintele personale pentru un anumit partid inaintea mandatului dat social-democratilor de catre milioane de romani. In opinia liderului PSD, majoritatea guvernamentala ar trebui sa fie mai mare de 50-51%, pentru ca viitorul executiv sa fie unul stabil, pregatit de efectele crizei economice si financiare globale. Mircea Geoana crede ca principala problema este constituirea unei majoritati guvernamentale si nu persoana care va deveni premier pentru ca, pentru aceasta, "PSD are un mandat clar din partea poporului", afirma Romania Libera.

Hrebe ii pregateste lui Geoana un puci in partidInca inainte de votul de duminica se stia ca de rezultatul acestor alegeri depinde, practic, soarta lui Mircea Geoana in PSD. Si, cum viitorul n-a sunat deloc bine pentru social-democrati, care au mobilizat resurse materiale extraordinare in aceasta campanie electorala, e din ce in ce mai clar pentru toata lumea ca Geoana e cu un picior in groapa politicii. Surse din PSD ne-au confirmat ca cel care sapa temeinic la temelia lui Geoana in partid este nimeni altul decat sforarul-sef al PSD, Viorel Hrebenciuc, cel alintat duios, de colegi, "Javra". Hrebe, alaturi de nucleul dur din PSD, considera ca Geoana nu a profitat de sansa oferita pentru a-i aduce pe social-democrati la guvernare si tocmai de aceea trebuie sa plece din fruntea partidului, scrie Curentul.