Nume noi de premieri la bursa zvonurilor In pline negocieri intre PSD, PNL si PD-L pe tema formarii unei coalitii de guvernare, pe holurile partidelor au inceput sa fie vehiculate doua nume noi drept posibili premieri: pedelistul Dumi­tru Oprea si liberalul Daniel Daianu. Fost rector al Universitatii ,,Al.I. Cuza’’ din Iasi, Oprea s-a remarcat ca un campion al campaniilor electorale in ultimul an: a castigat cursa pentru Parlamentul European anul trecut, a pierdut Primaria Iasiului in vara in fata pesedistului Gheorghe Nechita si pe 30 noiembrie a fost ales deputat de Iasi in Parlamentul Romaniei. Dumitru Oprea a respins insa categoric aceasta posibilitate. Liberalul Daniel Daianu este si el europarlamentar. In plus, a fost ministrul finantelor in guvernul Victor Ciorbea (1997-1998), iar anterior economist-sef al BNR, fiind apreciat in breasla. Numele sau a mai fost vehiculat in ultimii ani ca si solutie pentru Ministerul Finantelor. De la liberali a mai fost avansat si numele actualului sef al SIE, Mihai Razvan Ungureanu. Oprea si Daianu nu sunt singurii outsideri aparuti in cursa pentru Palatul Victoria. Un al treilea este democrat-liberalul Mihai Stanisoara. Ales parla­mentar PD in 2004, Stanisoara a fost nu­mit in 2007 consilier pe probleme de securitate nationala al presedintelui Basescu, scrie Cotidianul.

Liberalii au incalcat intelegerea de acum doi ani In timp ce negocierile dintre partide sunt in desfasurare, liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a declarat la Antena 3 ca, in urma cu doi ani, PNL a acceptat sa sustina PSD daca acesta va castiga alegerile. Potrivit lui Hrebenciuc, acel „gentleman agreement“, cum l-a numit, consta in acceptarea de catre PNL ca PSD sa puna premier si sa faca guvern, dar fara a primi ministere. Liderul PSD sustine ca intelegerea a cazut in ultimele zile, dupa alegeri, din cauza „unor jocuri“ ale unor lideri PNL, care au insistat sa puna ei premier, lucru inacceptabil pentru PSD-isti. El a mai spus ca scorul bun al PNL se datoreaza PSD, care a acceptat o varianta de uninominal ce ii avantaja si pe liberali, informeaza Evenimentul Zilei.

Marko Bela: Nu stiu ce rost mai are PCM Presedintele UDMR, Marko Bela, a lansat azi, la Targu Mures, invitatia pentru membrii PCM de a reveni in Uniune, dupa esecul pe care acestia l-au inregistrat la alegerile parlamentare. El a spus, in cadrul unei conferinte de presa, ca, dupa rezultatele obtinute de PCM, nu stie ce rost mai are existenta acestei formatiuni. Marko Bela a spus ca esecul civicilor din aceste alegeri ar trebui analizat, pentru ca, adoptand ideea “paradoxala si absurda” de a sustine independenti, scorurile electorale obtinute de acestia au fost infime, relateaza Adevarul.

Se colectioneaza placutele uninominale de pe scaune Unii dintre cei care si-au pierdut mandatele in Parlament stiu deja cu ce amintiri vor pleca de la fostul loc de munca. Senatorul PD-L Ionut Popescu, care a pierdut mandatul desi s-a clasat pe primul loc in colegiu, spune ca se desparte fara prea mari regete de Senat. Nu avea birou si singurele lucruri pe care vrea sa le ia cu el sunt placuta cu numele sau de pe scaunul de senator din plen si cartela de vot pe care vrea sa le pastreze ca amintire. Pesedistul Razvan Theodorescu a incheiat scurt conturile cu Senatul: „Nu am avut birou. L-am refuzat. Nu aveam nevoie. Cand erau sedinte de plen veneam direct la sedinte si plecam imediat ce se terminau. La fel si la comisii, afirma Cotidianul.