Stolojan, premier pentru vreme de criza. Presedintele Traian Basescu l-a desemnat, ieri, pe Theodor Stolojan ca prim-ministru. Seful statului a spus ca este nevoie de un om care sa gestioneze criza economica. In urma cu 17 ani, in plina criza politica si economica, un alt presedinte, Ion Iliescu, il propunea pe Stolojan prim-ministru. Presedintele Basescu a facut publica nominalizarea lui Stolojan dupa o discutie de o jumatate de ora cu liderii partidelor parlamentare, scrie Adevarul.

Culisele negocierii. «Santaj» cu Monica Macovei. Sursele noastre spun ca astazi se va transa problema prezentei UDMR in viitoarea guvernare, cel mai probabil urmand ca PD-L sa spuna ca isi doreste formatiunea politica a maghiarilor in cabinet. Va fi invocata presiunea Partidului Popular European. Ramane de vazut daca Mircea Geoana isi va retrage partidul de la negocieri sau va inghiti si aceasta galusca. Pana la rezolvarea acestui punct, reprezentantii PD-L si PSD au lucrat ieri toata ziua la elaborarea pactului pentru Romania, schema programului de guvernare. Au aparut insa discutii legate de repartizarea ministerelor, noteaza Gardianul.

Declaratiile despre tensiuni interetnice ale UDMR: "neavenite si lipsite de tact". Pentru a convinge de "necesitatea" cooptarii la guvernare, liderii UDMR au mers pana la invocarea unor posibile tensiuni interetnice daca Uniunea ar fi exclusa din viitorul executiv. Acest scenariu este desfiintat insa si de politicieni, si de analisti. In absenta lui Theodor Stolojan, pedelistii si pesedistii au amanat ieri discutia despre UDMR, principalul aspect politic de divergenta urmand a fi dezbatut astazi, noteaza Romania Libera.

Basescu vede in banii comunitari salvarea Romaniei din criza economica. Dupa o toamna plina de angoase si de pomeni electorale, clasa politica de la Bucuresti trebuie sa faca fata crizei economice care si-a facut de mult simtita prezenta in Romania. La prima vedere nu ar exista niciun pericol, daca am da crezare maximei premierului Tariceanu cum ca economia tarii "duduie". Constrans sau nu de un posibil faliment national, presedintele Traian Basescu a gasit solutia salvatoare, cel putin pentru moment, pana in primavara, pentru salvarea economiei romanesti. Astfel, inaintea plecarii la Bruxelles, la lucrarile Consiliului European de iarna, presedintele a afirmat ca Romania a cerut, inca de acum doua luni, reducerea birocratiei pentru simplificarea procedurilor de angajare a banilor de la Uniunea Europeana in situatii de criza. Potrivit acestuia, in situatii de criza, politicienii de la Bucuresti trebuie sa fie capabili sa actioneze "fara proceduri excesive", noteaza Curentul.

Interesul local bate interesul national. Alianta PSD – PD-L nu poate prinde radacini in teritoriu.In Bucuresti, noua alianta PSD – PD-L a fost „udata” din belsug cu declaratii ale liderilor celor doua partide. Mircea Geoana si Emil Boc impart de zor ministere, discuta despre postul de vicepresedinte al CSAT si se cearta in legatura cu „ultimul obstacol”: intrarea sau nu a UDMR-ului la guvernare. Dar, in tara, obstacolele sunt mult mai multe pentru ca aranjamentele s-au facut deja. Din acest motiv, multi dintre baronii locali nici nu vor sa auda de implementarea aliantei impuse de la Centru, noteaza Gandul.

Nervozitate la liberali. In PNL exista unele nemultumiri legate de trecerea partidului in opozitie, iar vocile care le sustin sunt izolate si nu au forta de a impune o schimbare la varful partidului, sustin liderii centrali ai PNL. Singurul care si-a exprimat public insatisfactia pana in prezent a fost Ilie Morega, baronul de Gorj, noteaza Adevarul.