Potrivit ziarului Cotidianul, Stolojan a parasit functia de premier deoarece aripa PLD nu era reprezentata in executiv. Gandul, sustine insa ca Stolojan a fost deranjat de protocolul cu PSD. Gardianul afirma ca gestul lui Stolojan este o razbunare impotriva lui Traian Basescu. Analistii economici citati de Romania Libera considera ca Boc nu este persoana cea mai potrivita pentru functia de premier, in timp ce liberalii apreciaza atitudinea lui Stolojan, scrie EvZ.

Mulţi dintre liderii democrat liberali au aflat despre decizia lui Stolojan abia luni dimineaţă înainte de şedinţa Biroului Permanent, care a avut loc în jurul orei 11:00. „Ne-a spus că dacă nu are niciun cuvânt de spus la numirea miniştrilor, renunţă la mandatul de premier. Mai mult ca sigur că decizia are legătură cu discuţia de aseară cu Geoană. Şi mai e şi labilitatea lui, pentru că nu te poţi întoarce aşa dintr-o dată“, ne-au declarat surse care au participat la şedinţa conducerii PDL. Potrivit acestora, el le-ar fi reproşat colegilor din vechiul PD faptul că printre miniştrii desemnaţi nu se află şi membri ai fostului PLD, partidul pe care l-a condus până la fuziunea cu democraţii. „Eu am o mare responsabilitate şi faţă de cei care au plecat alături de mine din PNL“, ar fi spus Stolojan. Se pare că liderul liberalilor din PDL a cerut paritate cu democraţii la împărţirea funcţiilor din viitorul Cabinet, democraţii au cerut să se respecte raportul de la europarlamentare, scrie Cotidianul.

De ce a făcut Stolojan acest lucru rămâne un mister. Cert este că Stolojan le-a spus ieri apropiaţilor că are o problemă cu „consistenţa sistemului creat“ în urma negocierilor, sistem pe care nu are cum să-l controleze. Stolojan le-a spus colegilor că îi pare rău că nu a făcut acest pas mai devreme, înainte de desemnare. Surse din PD-L susţin că liderul democrat-liberal ar fi înghiţit, încă de început, foarte greu, alianţa cu PSD. El ar fi cedat rugăminţilor şi insistenţei lui Traian Băsescu, şeful statului explicându-i că nu are nicio soluţie acceptabilă. În final, Stolojan ar fi spus că nu poate tolera „porcăriile” şi că ar fi fost scos din minţi de unele prevederi ale anexei secrete la protocolul cu PSD, considera Gandul.

Surse din interiorul formatiunii din care face parte spun, pe la colturi, ca Stolojan a reusit sa intoarca, la momentul potrivit, palma data de Traian Basescu in urma cu patru ani, cand a fost scos din competitia prezidentiala, scrie Gardianul.

Analistii economici considera ca Emil Boc are sanse mult mai mici decat Theodor Stolojan sa gestioneze coerent criza economica, dar poate fi salvat de o echipa de specialisti care sa-i traduca pe romaneste economia si finantele. "Renuntarea lui Stolojan este o veste rea, pentru ca el era o garantie ca se va face si ceva economie intr-o perioada atat de dificila", spune Ilie Serbanescu. In opinia sa, un premier care nu intelege problemele economice poate crea situatii grave pentru Romania, asa cum a dovedit-o din plin Calin Popescu Tariceanu. "Era bine ca premierul sa fie economist, pentru a intelege dezechilibrele economice. Altfel, il imping toti dintr-o parte in alta si totul devine politizat", crede Serbanescu. Economistul Aurelian Dochia considera si el ca Emil Boc nu are pregatirea economica pentru a coordona un guvern pe timp de criza, dar "sansele lui de a se confrunta cu problemele economice care il asteapta depind foarte mult de echipa pe care o va avea in spate", afirma Romania Libera.

PNL redescoperă calităţile fostului său şef Retragerea lui Stolojan a stârnit simpatia foştilor colegi de partid, mai mulţi lideri PNL aducându-şi aminte acum de calităţile sale. „Theodor Stolojan este un om care are coerenţă în acţiuni. Şi-a dat seama că a intrat în mijlocul unor cercuri de interese. El nu a putut fi de acord să existe comitete de coordonare ale noii coaliţii, atât la nivel central, cât şi în judeţe, iar el să vină apoi să aplice deciziile deja luate“, a declarat şeful PNL Iaşi, Relu Fenechiu. El a adăugat că Stolojan nu se putea mulţumi cu statutul de „om de paie“. Şi Cristian Adomniţei crede că Stolojan nu a avut sprijinul vechii gărzi a PD, fiind împins în faţă ca om de sacrificiu. Liberalul susţine că, de fapt, acest lucru stă la baza retragerii, scrie EvZ.