De ziua sa, Iliescu a chemat jandarmii. In loc de „La multi ani!”, Ion Iliescu s-a ales ieri cu scandarile „criminalule, criminalule”, chiar la intrarea in sediul din Atena 1, unde venea sa-si aniverseze cei 79 de ani de viata. Opt tineri din organizatia „Noii golani” l-au asteptat cu lumanari aprinse, cerand judecarea fostului presedinte „pentru mortii de la Revolutie si din mineriade”. Aparat de cordonul de SPP-isti, Iliescu a trecut fara sa arate ca-i pasa de protestatari, dornic sa-si primeasca admiratorii veniti cu urari de bine. Seful echipei de SPP-isti a chemat urgent Jandarmeria, iar in cateva minute o echipa de jandarmi a venit si i-a saltat pe cei opt protestari, scrie EvZ.

Orban s-a inrolat in tabara lui Crin Antonescu. Gruparea anti-Tariceanu numara 30 de filiale si mai multe nume cu greutate din PNL. Lupta pentru presedintia PNL se va da intre actualul lider, Calin Popescu Tariceanu, si Crin Antonescu. Al treilea pretendent, Ludovic Orban, s-a retras. Orban a anuntat ca a renuntat la ideea de a obtine postul de sef al PNL la Congresul extraordinar de la jumatatea lunii. El a confirmat ca il va sustine pentru aceasta postura pe „colegul Crin Antonescu“, informeaza Adevarul.

Guvernul va anunta azi data euroalegerilor: 7 iunie. Propunerea consilierului prezidential Cristian Preda ca scrutinul uninominal sa tina doua zile a fost abandonata de PD-L, dupa ce partenerii de coalitie din PSD au spus clar ca n-o vor accepta. Cabinetul Boc va stabili, astazi, printr-o hotarare de guvern, organizarea alegerilor europarlamentare pe 7 iunie. In ultima saptamana au existat unele discutii pentru ca scrutinul sa se desfasoare pe perioada a doua zile, sambata si duminica, masura ce ar fi avantajat foarte mult PD-L, despre care se considera ca este partidul cel mai afectat de absenteismul la vot din cauza faptului ca electoratul sau prefera minivacantele si distractia prezentarii la urne, noteaza Gandul.

Senatorii-juristi, de acord cu introducerea pasapoartelor electronice. Comisia juridica din Senat a aprobat un raport suplimentar de admitere a Ordonantei 207/2008 privind introducerea pasapoartelor electronice, reprezentantii MAI afirmand ca cifra 666 nu exista in aceste documente. “Vreau sa va spun ca nu este vorba despre pasapoarte biometrice, ci despre pasapoarte electronice. De asemenea, cifra invocata nu exista, pasaportul nu are cod de bare, iar in CIP nu sunt stocate decat elementele vizuale in interiorul pasaportului si cele doua elemente, respectiv imaginea faciala si impresiunea digitala a doua degete pereche. De fapt, nu putem vorbi despre un cip, ci despre un mediu de stocare electronica”, a declarat directorul Directiei Generale a Pasapoartelor, Aurel Viorel Sime, citata de Gardianul.

In editorialul "Partida si partidul", Robert Turcescu vorbeste despre Ion Iliescu si aparitiile publice ale acestuia din ultimii cincisprezece ani. „Nesimtire! Niste nerusinati!“ Cu trei cuvinte si doua semne de exclamare, Ion Iliescu a impachetat in neant incidentele petrecute ieri in strada Atena, fara sa-si inchipuie vreo clipa ca atacurile verbale si gesturile de protest - care insotesc din ce in ce mai des aparitiile sale publice - ar putea avea si vreo alta explicatie decat aceea a unor gesturi marlanesti din partea adversarilor politici. L-am intalnit pe Ion Iliescu de cateva ori. Ca ziarist, l-am urmarit cu atentie in aparitiile publice din ultimii cincisprezece ani. I-am citit, relativ recent, volumul de dialoguri cu Vladimir Tismaneanu. Pentru cine vrea sa descopere un mare politician in spatele frazelor alambicate rostite de Ion Iliescu, e simplu: citeste si asculta zicerile personajului, imaginandu-si ca asa vorbesc marii barbati de stat. Integral in Cotidianul.

Cristian Ghinea, in editorialul "Nu va bateti joc de Parlamentul European", este de parere ca "Toader Paleologu are dreptate cand spune ca Traian Basescu este o "pleasca" pentru dreapta politica. In acelasi timp insa, Traian Basescu insusi pare a se considera mai mult decat o locomotiva pentru PDL si tinde sa fie un fel de parinte iresponsabil. Presedintele Romaniei se comporta fata de partid conform zicalei "Eu te-am facut, eu te omor". Discutia serioasa despre propulsarea Elenei Basescu in Parlamentul European arata ca pentru tatal acesteia este mai important orgoliul decat ratiunea politica". Integral in Romania Libera.