Gruparea care il sustine pe Crin Antonescu a reusit ieri sa impuna in Delegatia Permanenta a PNL introducerea in statut a functiei de prim-vicepresedinte si, totodata, sa promoveze varianta proprie a amendamentului care prevede ca 8 reprezentanti ai celor mai performante filiale liberale sa devina vicepresedinti de drept. Pentru introducerea functiei de prim-vicepresedinte s-au pronuntat 76 de membri, 62 au fost impotriva, iar 6 s-au abtinut. Conform viitorului statut al PNL, prim-vicepresedintele coordoneaza activitatea organizatorica a filialelor teritoriale si activitatea comisiilor de specialitate ale partidului, scrie Cotidianul.

Cu opt luni inainte de alegeri, in spatele adversarilor presedintelui se incoloneaza politicieni si oameni de afaceri, impreuna cu resursele lor. La sfarsitul anului, Traian Basescu, Mircea Geoana si Calin Popescu-Tariceanu sau Crin Antonescu se vor confrunta pentru fotoliul de la Cotroceni. Ceea ce in urma cu putin timp parea o competitie cu castigator deja cunoscut s-a transformat intr-o batalie decisiva, echilibrata prin transferul de resurse financiare si mediatice in tabara contracandidatului lui Traian Basescu. Sondajele il coteaza pe actualul presedinte cu prima sansa, afirma EvZ.

Pana sa ajunga sa-l combata pe Traian Basescu in campania pentru alegerile prezidentiale, Mircea Geoana trebuie sa-l invinga pe Adrian Nastase, dar si sa-l convinga pe Ion Iliescu de faptul ca partidul nu este unul "de handicapati". Desemnarea candidatului PSD la prezidentiale este posibil sa se produca in curand, pe baza unor sondaje de opinie comandate de partid care sa analizeze sansele lui Adrian Nastase si ale lui Mircea Geoana. Este posibila chiar renuntarea la Congresul Extraordinar, pesedistii convenind ieri ca miercuri, la Comitetul Executiv, se va lua o decizie in acest sens. Pe ordinea de zi a CEx se afla si acordul cu FMI, tensiunile dintre filialele PSD si PDL si desemnarea candidatilor pentru europarlamentare. Seful campaniei a fost deja desemnat in persoana lui Valeriu Zgonea, un apropiat al lui Mircea Geoana. Ion Iliescu l-a amenintat pe Geoana ca daca il vede miercuri la sedinta pe Cozmin Gusa va lua cuvantul si va cere: "ori eu, ori el", afirma Romania Libera.

Parteneri de guvernare la nivel central, adversari politici – in plan judetean, PD-L si PSD au o colaborare defectuoasa in judetele Vaslui, Dolj, Gorj si Hunedoara, unde reprezentantii democrat-liberali sunt marginalizati de catre majoritatea formata din alesii locali ai PSD si PNL. Nemultumiti de aceasta situatie, democrat-liberalii le-au cerut, ieri, social-democratilor lui Geoana sa fie de acord cu refacerea majoritatilor locale in judetele mentionate, pentru a da dovada de transparenta si coerenta a actului de guvernare. ”In sedinta de azi (de ieri - n.r.), PD-L a cerut PSD, pentru sanatatea coalitiei, formarea in toate judetele a unei noi majoritati intre cele doua partide aflate la guvernare. Avem nevoie de stabilitate si in plan local. Asteptam un raspuns ferm din partea aliantilor nostri si speram ca parteneriatul dintre PD-L si PSD sa coboare si in teritoriu”, a precizat vicepresedintele democrat-liberal Gheorghe Flutur, scrie Gardianul.

Conducerea PD-L, prin vocea presedintelui Emil Boc, a hotarat ieri sa alcatuiasca lista partidului pentru europarlamentare in functie de decizii luate la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare. Anterior, decizia era in mainile unei comisii formate din primii cinci lideri - Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur, reprezentantii organizatiilor cu greutate Gheorghe Falca, Gheorghe Stefan, Florin Popescu, la care se mai adauga Anca Boagiu, Valeriu Stoica, Monica Iacob Ridzi, Mircea Toader si Sulfina Barbu. Acestia urmau sa alcatuiasca fiecare un clasament – rezultatele urmand sa fie insumate -, conditiile fiind 33% femei si 33% tineri, scrie Gandul.

Elena Basescu a dezvaluit, sambata, intr-o replica data agentiei de presa Associated Press, ca „in prezent” este cursanta la Colegiul National de Aparare. Iulian Fota, consilier prezidential si director al Colegiului la momentul la care a fost admisa Elena Basescu, a declarat insa ca seria in care a fost cursanta aceasta, a absolvit cursurile la inceputul lunii februarie. Fota a afirmat ca Elenei Basescu nu i s-a facut vreo favoare nici la admitere nici pe parcursul cursurilor. „Elena a cerut sa nu i se acorde niciun fel de tratament preferential si nu i s-a acordat, credeti-ma. Iar ea a spus de la inceput ca doreste un curs introductiv potrivit cu experienta ei”, a mentionat Iulian Fota, scrie Adevarul.