EBA: „Sunt Elena de Dorobanti”. „Nu vin din Troia, vin din Dorobanti. Sunt Elena de Dorobanti. Impreuna cu mama si cu tata locuiesc langa Dorobanti”, s-a descris fiica presedintelui, in emisiunea „Happy Hour” de la Pro TV. In prima aparitie tv in direct de cand si-a anuntat candidatura, Elena Basescu a anuntat ca isi va lua sora, Ioana, pe post de sef de campanie si ca se bazeaza pe semnatura de sustinere a fostului sau iubit, Andrei Hrebenciuc. „Sora mea, Ioana, a inceput sa ma ajute in campanie. Acum o s-o rog sa-mi coordoneze campania”, a dat ea primul indiciu despre staff-ul tinut pana acum secret, scrie EvZ.

Geoana ii adoarme vigilenta lui Iliescu pentru a o infiltra discret pe Lavinia Sandru pe eurolista PSD. Presedintele PIN, Lavinia Sandru, se va infiltra pe listele PSD pentru Parlamentul European printr-o strategie simpla, care a inceput sa fie pusa in aplicare de miercuri. Pentru a nu isca un conflict in interiorul partidului pe acest subiect, mai ales ca presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, s-a mai opus o data candidaturii lui Sandru, dar si acceptarii lui Cozmin Gusa drept consilierul sau personal, liderul social-democrat Mircea Geoana s-a gandit ca ar fi mai usor daca unul dintre colegii din conducere ar veni cu propunerea de sustinere. Astfel, ieri, vicepresedintele PSD, Radu Moldovan, unul dintre aghiotantii lui Geoana, a declarat ca ii va propune Laviniei Sandru sa candideze pe lista social-democratilor la alegerile europarlamentare, scrie Gandul.

Nastase se retrage din comisia de evaluare a eurocandidatilor PSD. Conflict deschis intre Mircea Geoana, Ion Iliescu si Adrian Nastase pe tema eurolistei PSD. Adrian Nastase sustine, intr-o declaratie pentru Cotidianul, ca s-a retras din comisia de evaluare a candidatilor PSD pentru alegerile europarlamentare. "Vineri trebuia sa fie o intalnire cu europarlamentarii, inteleg ca nu mai este. Eu am decis sa ma retrag din comisia de evaluare pentru ca am senzatia ca lucrurile sunt deja stabilite. Ma retrag ca sa am mai mult timp sa ma ocup de teritoriu", a declarat Nastase. Surse din conducerea PSD au declarat pentru Cotidianul ca Adrian Nastase a avut ieri o discutie aprinsa cu Mircea Geoana, pe care l-a acuzat ca a incuiat in sertar lista de candidati.

Administratiile UDMR din Covasna si Harghita – primul pas spre autonomia teritoriala de facto a Tinutului Secuiesc. In acest scop va fi elaborata o „strategie unica de dezvoltare”, bazata pe un studiu ce va fi realizat in colaborare cu Centrul de Cercetare Regionala din Pecs si cu Academia de Stiinte a Ungariei, „in scopul definirii unui sistem de solutii privind minoritatea maghiara din Transilvania”. Pana cand aceasta strategie va deveni „litera de lege”, va fi demarata o serie de actiuni pregatitoare punctuale, a caror finantare va fi asigurata dintr-un buget comun al consiliilor judetene din Covasa si Harghita, al carui cuantum urmeaza a fi stabilit. Primele pe lista sunt inventarierea si catalogarea „patrimoniului construit al Secuimii”, ce va include si un proiect botezat „Poarta Secuiasca”, avand ca scop reabilitarea sau sculptarea anuala a cel putin 100 de astfel de porti si declararea lor ca monumente de arta, scrie Gandul.

Cristian Patrasconiu, in "PDL. Dream team ratat?", afirma ca "popularii romani au avut planuri mari pentru europarlamentare in privinta listei de candidaturi pentru 7 iunie. Socoteala de acasa insa e, pana la acest moment, departe de cea din targ. Iar semnul intrebarii din titlu poate fi, lesne, suprimat. PDL a incercat sa joace o carte mare la europarlamentare - si anume sa isi orneze lista de europarlamentari eligibili care au izbutit sa isi faca o cota in actuala legislatura a Parlamentului European cu cateva achizitii realmente spectaculoase din afara politicii, asa cum e inteleasa ea intr-un sens strict, institutional. Trei nume au fost vehiculate de mai multa vreme - Traian Ungureanu, Alina Mungiu-Pippidi si Monica Macovei. Lor li s-au adaugat un al patrulea, o certitudine in acest moment in privinta locurilor eligibile - Cristian Preda, consilier prezidential." Integral in Cotidianul.

In "Doi s’un sfert" si cifrul otravit", Sabina Fati considera ca "la masa serviciului secret al Ministerului de Interne, cunoscut in folclor ca "Doi s’un sfert", se joaca nu doar marile afaceri autohtone facute in stil mafiot, ci si prezentul si viitorul unor lideri politici cu greutate. Din cauza acestei structuri informative au fost nevoiti sa demisioneze doi ministri de Interne in primele doua luni ale acestui an si urmeaza al treilea. Principala miza este seiful cu documente, pentru care nu exista dubluri, si cu ajutorul carora unii pot castiga razboaiele viitoare, inclusiv prezidentialele de anul acesta, iar ceilalti le-ar putea pierde. Nu oricui i se poate da insa cheia comorii, fiindca foarte putini dintre cei care se califica pentru aceasta functie sunt nesantajabili". Integral in Romania libera.