PDL nu mai vrea prezidentiale devansate. Democrat-liberalii s-au razgandit. Varianta alegerilor prezidentiale devansate pe 7 iunie, simultan cu europarlamentarele, nu le surade, desi in urma cu doua zile era data de ministrul Radu Berceanu drept „o idee interesanta”. Cei care au retusat ieri scenariul lui Berceanu au fost mai intai vicepresedintele PDL Cezar Preda si, ulterior, liderul Emil Boc. „PDL nu s-a gandit niciodata la asa ceva, nu a avut timp si nu avem niciun interes”, a declarat Preda, la Buzau. El spune ca nu stie „de unde a scos Radu Berceanu aceasta idee”, redusa la „o parere personala”, si nici „cum are cineva timp sa se gandeasca la asa ceva si sa arunce pe piata astfel de ipoteze”, scrie EvZ.

Conservatorii nu se simt amenintati de socialistii europeni. Daniela Popa sustine ca parlamentarul conservator care va ajunge in PE va activa, alaturi de PSD, in grupul socialistilor europeni, fara a fi direct afiliati acestora. Secretarul general al Partidului Europenilor Socialisti, Philip Cordery, o elimina vineri de pe lista PSD la alegerile europarlamentare pe mult controversata Lavinia Sandru, pe motiv ca nu ar fi afiliata grupului socialist din PE, nefiind membra PSD. Criteriul impus de Cordery a dat ceva batai de cap si conservatorilor, care au un loc eligibil pe lista PSD, nici ei nefiind, propriu-zis, membri ai unei formatiuni europene, scrie Gandul.

Hasotti intoarce armele si il lauda pe Antonescu. Intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta, senatorul PNL Puiu Hasotti a afirmat ca imaginea publica a lui Tariceanu este epuizata. Puiu Hasotti a declarat, vineri, citat de MEDIAFAX, ca noul lider al PNL, Crin Antonescu, “este un candidat mult mai puternic pentru Traian Basescu in cursa prezidentiala decat ar fi fost Calin Popescu Tariceanu. In evaluarea facuta in premiera, Hasotti a prezentat o serie de elemente negative la adresa lui Tariceanu spunand ca acesta are o imagine publica epuizata si ca ar fi avut sanse mai mici de a castiga prezidentialele, noteaza Cotidianul.

In editorialul "Si Crin are Elenele sale", Mircea Marian este de parere ca liberalii nu au "dreptul sa-l mai ironizeze pe Basescu pentru faptul ca le protejeaza pe Elena Udrea si Elena Basescu. La doar o saptamana dupa ce Crin Antonescu a preluat conducerea PNL, partenera sa, Adina Valean, a fost plasata pe locul doi pe listele de candidati la alegerile pentru Parlamentul European. Inaintea lui Renate Weber, cea care este de departe cel mai cunoscut si mai merituos europarlamentar roman. Pentru ca pasesc pe un teritoriu minat, sunt obligat sa fac niste precizari. Nu am nimic impotriva relatiei dintre Adina Valean si Crin Antonescu. Nu ma priveste viata lor personala. Nu vreau sa sugerez ca ar fi ceva imoral si nu sunt absurd sa am pretentia ca, in secolul XXI, o astfel de legatura sa fie obligatoriu certificata cu acte. Dar cred ca-mi pot permite sa sustin ca Antonescu comite, cam prea repede de la preluarea puterii, un abuz. Adina Valean a fost un europarlamentar relativ sarguincios si cam atat". Integral in EvZ.

Nastase: Mazare a vrut sa transmita mesajul ca in PSD exista si alti candidati la Presedintie. Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a afirmat ca, prin declaratia privind propunerile primite pentru a candida la Presedintie, primarul Constantei, Radu Mazare, a vrut sa transmita mesajul ca in PSD exista si alti posibili candidati la functia suprema in stat. Intrebat ce sanse ar avea primarul Constantei sa fie nominalizat de PSD drept candidat la functia de presedinte al Romaniei, Adrian Nastase a declarat: "Radu Mazare, daca isi doreste lucrul asta, o sa-l afirme public si se va face evaluarea necesara in cadrul partidului, dar deocamdata cred ca el a vrut sa ne spuna ca iata, exista si alti candidati in cadrul partidului si trebuie sa ne gandim serios", scrie Gandul.

Geoana, mesagerul votului pro-Basescu. Pusi in fata solutiei Berceanu, de organizare simultana a europarlamentarelor cu prezidentialele, Mircea Geoana si Crin Antonescu au inceput deja incalzirea pe margine pentru prezidentiale. In vreme ce Geoana este asigurat de alegatori ca de votat il vor vota pe Traian Basescu, Crin Antonescu s-a dus la Timisoara ca sa-l critice pe actualul presedinte, noteaza Romania Libera.

Presedintele Consiliului pentru combaterea discriminarii, acuzat ca raspunde la comenzi politice. Deputatul PSD de Covasna, Horia Grama, este nemultumit de activitatea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, in special de presedintele acestei institutii, Asztalos Ferencz, drept pentru care vrea sa se planga Comisiei parlamentare pentru cercetarea abuzurilor de activitatea acestei institutii. Horia Grama va solicita comisiei sa analizeze autosesizarea institutiei in cazul prefectului de Covasna, care a solicitat date referitoare la nationalitatea angajatilor din institutii, scrie Gardianul.