Fostul ministru al Internelor Liviu Dragnea povesteste pentru Cotidianul cum au fost “trase” ministerele la impartirea guvernului. Dragnea spune ca PDL a dorit sa renunte la Ministerul Economiei, in schimbul Sanatatii sau Educatiei, iar PSD a refuzat.

- Cotidianul: Exista riscul ca aceasta coalitie sa esueze?

- Liviu Dragnea: Orice guvernare comporta riscul unui esec. Nici eu, nici… ca am vazut la tv ca e plin de oracole si de Mama Omida, nu stie nimeni daca aceasta coalitie va dura inca sase luni, inca doua luni, inca un an, inca patru ani. E foarte greu de stiut pentru ca anul asta sunt mult mai multi factori care pot influenta mersul coalitiei si unul se refera la efectele crizei, pe care - spun inca o data - nu poate s-o evalueze nimeni pentru ca nimeni nu poate sa evalueze efectele.

- Credeti ca ministerele au fost alese gresit?

- Eu cred ca da. N-am cum sa ma dezic. Eu am insistat atunci sa luam Transporturile sau Finantele.

(Cotidianul)

Theodor Stolojan va deschide lista de candidati ai PDL pentru Parlamentul European. Confirmarea a fost oferita duminica seara in cadrul emisiunii Romania politica de la Realitatea TV de presedintele democrat-liberalilor, Emil Boc. Intrebat de jurnalistul Emil Hurezeanu daca Stolojan va mai fi cap de lista, Boc a raspuns sec: „Da”. Al doilea nume pe eurolista PDL va fi probabil cel al fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei, scrie Cotidianul.

Analizand posibilele evolutii ale PNL dupa congres, Stoica a explicat ca liberalii trebuie sa se preocupe in primul rand de consolidarea institutionala, de clarificarea doctrinara si sa lamureasca relatiile pe care le are cu Dinu Patriciu, “sa inlature perceptia publica potrivit careia PNL este un vehicul politic pentru promovarea intereselor economice ale lui Patriciu”. Stoica nu a negat nici “alianta perpetua” pe care PNL si PD-L ar putea-o avea pe viitor, fiind schimbata conducerea liberalilor, pentru a domina impreuna scena politica. “PNL ar putea, in viitor, sa evolueze in aceasta directie, sa aiba o alianta perpetua cu PD-L si impreuna sa domine scena politica in perioada urmatoare. Lucrul acesta se putea face la ultimele alegeri daca PNL accepta oferta noastra, astazi era un guvern de centru-dreapta, PDL-PNL. In viitor insa, totul este posibil. (...) Cu Tariceanu, o asemenea ipoteza era exclusa, pentru ca el avea un balast care il facea incompatibil cu orice asemenea solutie. Tariceanu era cu totul compromis si este cu totul compromis. El, pe de o parte, s-a compromis in PNL ca presedinte de partid si, pe de alta parte, s-a compromis ca prim-minstru, pentru ca a irosit sansele pe care Romania le-a avut in perioada precedenta, in ultimii patru ani, dupa cum a irosit sansele PNL din ultimi ani”, a mai aratat Stoica, scrie Gardianul.

Daca in timp ce butonati televizorul nimeriti peste fata deputatului PSD Georgian Pop nu va speriati crezind ca tinarul ilegalist Ceausescu a facut o vizita de lucru in timp la Realitatea TV, ca sa converseze cu Cristina Sincai. Sub aspect fizionomic, intre cei doi asemanarile sint pur intimplatoare si nu denota nici pe departe aceeasi inrudire ideologica ca aceea dintre PSD si PCR. Oricum, pacat ca nu se face un festival-concurs de Ceausesti la Scornicesti, cam cum fac Elvisi la Graceland, fiindca cu siguranta Georgian Pop l-ar fi cistigat detasat, scrie Academia Catavencu.

Seful Departamentului de Afaceri Europene (n.r. - DAE), Vasile Puscas, a declarat ieri ca nu va candida la alegerile europarlamentare, declinand astfel oferta PSD Cluj, in favoarea proiectelor incepute la DAE. „Nu m-am inscris pe lista pentru PE intrucat am dorit sa realizez proiectul pe care l-am propus in momentul preluarii DAE, si anume de a elimina intarzierile semnalate de Comisia Europeana si de a pregati cat mai bine institutiile, partenerii sociali pentru procesul integrarii europene, in asa fel incat cetatenii Romaniei sa simta ca sunt beneficiari ai apartenentei la UE“, a declarat Puscas, scrie Curentul.

Conservatorul Codrut Seres, urmarit penal in doua dosare, va candida pentru un loc in Parlamentul European pe listele PSD. Anuntul a fost facut ieri de presedintele PC, Dan Voiculescu. Acesta a precizat ca, dupa ce va fi ales, Seres va activa in grupul socialistilor europeni, alaturi de parlamentarii PSD. Cu toate ca este urmarit penal in doua dosare instrumentate de DIICOT, sub acuzatiile de tradare si spionaj, Codrut Seres nu considera acest fapt drept un obstacol al candidaturii pentru un loc in legislativul de la Bruxelles, scrie EvZ.

Consilierii primarului Sorin Oprescu Adrian Thiess si Cornel Comsa, precum si fostul consilier al edilului, Victor Dumitriu, au semnat pentru sustinerea candidaturii Elenei Basescu la Parlamentul European, explicandu-si gestul prin solidaritatea cu ideea unui candidat independent. Ei au facut o paralela intre cursa pe care si-a asumat-o Elena Basescu si ”tribulatiile” lui Sorin Oprescu, afirma Gandul.