Basescu si Boc, la congresul UDMR. Presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc participa, sambata, la Cluj-Napoca, la Congresul UDMR, unde vor sustine cate un discurs. Nu sunt insa singurii asteptati la eveniment, liderii Uniunii transmitand invitatii si presedintelui PNL, Crin Antonescu, precum si liderului deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc. Primarul municipiului Cluj- Napoca, Sorin Apostu, a declarat ca, dupa participarea la Congresul UDMR, Traian Basescu si Emil Boc vor participa la o intalnire cu oficialitatile locale si judetene, precum si cu primari din judet. La Congresul UDMR sunt asteptati 504 delegati, precum si lideri ai principalelor partide din Ungaria, noteaza EvZ.

In editorialul "Bugetarii pot fi someri, domnule Boc?" Mircea Marian este de parere ca "Fiecare al treilea salariat din economia Romaniei este platit de la bugetul de stat". La sfarsitul anului 2008, in administratia publica lucrau efectiv 1,4 milioane de persoane – cu cateva sute de mii mai multi decat ar fi necesar, chiar si in conditiile in care nu ne-am afla in plina criza economica. Intre 2005 si 2008 au aparut peste 200.000 de posturi noi, fara ca activitatea administratiei sa se fi inbunatatit. Cu toate acestea, guvernul Boc se lauda ca nu va concedia niciun bugetar, astfel incat somerii vor proveni doar din sectorul privat. De alfel, din zecile de mii de persoane fara slujba, inregistrate la oficiile pentru ocuparea fortei de munca in ultimele trei, patru luni, mai putin de o suta au fost angajate anterior in sectorul bugetar. Integral in EvZ.

Basescu cere adoptarea codurilor pana la 15 mai. Presedintele a respins solicitarea Asociatiei „Opriti codurile“, care dorea o dezbatere mai consistenta. Reprezentantii a 21 de asociatii nonguvernamentale nu au reusit sa-l convinga pe seful statului sa renunte la ideea adoptarii urgente a celor patru coduri. „Romania nu isi poate permite, in iulie, un raport care sa nu constate progrese in Justitie”, a declarat seful statului. Traian Basescu a precizat ca ar fi inadmisibil ca in urma unui raport negativ, tara noastra sa fie penalizata cu suspendarea utilizarii unor resurse financiare, relateaza Adevarul.

Europarlamentarii romani se revolta impotriva clasamentului care ii scoate codasii Europei. Cu mai putin de doua luni inainte de alegerile europarlamentare, site-ul unui fost asistent al europarlamentarului liberal italian Marco Cappato a publicat un clasament al actualilor politicieni de la Bruxelles, bazat pe datele oficiale furnizate de Parlamentul European. Conform acestui clasament, efectuat pe baza criteriilor de prezenta si activitate, romanii nu stau deloc onorabil: un singur europarlamentar se regaseste intre primii 100 dintre cei 920 de deputati care au fost in PE in aceasta legislatura. Cei incriminati invoca insa neprofesionalismul cercetarii in cauza si sustin ca activitatea lor nu este reflectata in cifre, relateaza Gandul.

Coincidente? Ieri la aceeasi ora, s-au suprapus regi, presedinti, printi si principi. Intalnirea dintre presedintele Traian Basescu si Printul Albert al II-lea de Monaco a trecut pe plan secund discursul Regelui Mihai I de sustinere a candidaturii Principelui Radu la functia suprema in stat. Asta pentru ca, intamplator sau nu, cele doua evenimente s-au petrecut simultan, unul la Palatul Cotroceni si celalalt la Palatul Elisabeta. In timp ce discursul Regelui Mihai a fost bruiat de problemele tehnice de transmisie ale televiziunilor, alocutiunea lui Traian Basescu s-a derulat in conditii optime. Casa Regala nu vede nicio legatura intre cele doua evenimente, precizand ca iesirile reprezentantilor sai se fac in functie de propria agenda de lucru, si nu in contextul evenimentelor politice. Palatul Cotroceni a tacut, reprezentantii Administratiei Prezidentiale nedorind sa faca niciun fel de precizari legate de programarea vizitei oficiale a Printului Albert al II-lea de Monaco, noteaza Gardianul

PNL o cere pe Anastase in CSAT. Liberalii intentioneaza sa depuna o initiativa legislativa prin care seful Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, in actuala legislatura, sa primeasca functia de vicepresedinte a Consiliului Suprem de Aparare al Tarii (CSAT). Anuntul a fost facut de viceliderul grupului PNL din Senat, Mario Ovidiu Oprea, care a mai precizat ca se asteapta intai sa fie adoptata ordonanta de urgenta prin care i s-a atribuit presedintelui Senatului, Mircea Geoana, functia de vicepresedinte al CSAT, alaturi de premier, scrie Romania Libera.