Ping-pong cu punctul de pensie. Liberalii erau cat pe ce sa-i dea in campanie o lovitura guvernului Boc folosind reteta PSD. Mai exact, PNL a propus o serie de amendamente la o ordonanta care stabilea valoarea punctului de pensie, vizand majorarea acestuia la 761,85 de lei, un model similar aplicand anul trecut si social-democratii in cazul cresterii salariilor profesorilor. Numai ca succesul PSD nu a fost reeditat de PNL, care a reusit insa sa-i faca pe unii social-democrati si democrat-liberali sa voteze impotriva ordonantei propriului guvern, scrie EvZ.

Geoana: „Basescu nu-si va da demisia, dar Predoiu trebuie s-o faca“. PSD va solicita revocarea lui Catalin Predoiu din functia de ministru al Justitiei, in cadrul Coalitiei guvernamentale si presedintelui Traian Basescu, in cazul in care Raportul CE pe Justitie, din luna iunie, va fi defavorabil. Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri, pentru Gandul ca daca Raportul va fi unul negativ, el va cere demisia lui Predoiu. „Democrat-liberalii incearca sa transfere acum vina pentru ceea ce se intampla, catre Parlament. Nu e normal. Basescu a avut toate parghiile in mana: Macovei, Predoiu. Sigur, Basescu nu-si va da demisia, dar Predoiu trebuie s-o faca”, a spus Geoana.

PSD si PDL se bat in tandem si se impaca pe perechi. Partidele coalitiei guvernamentale si-au desemnat oameni care sa se atace reciproc, dar si perechi de impaciuitori atunci cand stabilitatea Executivului este in pericol. Coltul rosu, grupul razboinic al PSD este condus de Mircea Geoana, care, conform strategiei partidului, trebuie sa emita zilnic atacuri la adresa lui Traian Basescu. Consultantii angajati de PSD i-au explicat lui Geoana ca pentru a fi perceput de electorat drept prezidentiabil are nevoie de o pozitionare anti-Basescu si de o precampanie mai lunga, profitand de cursa pentru europarlamentare. De altfel, la sedinta organizatorica de la Sinaia, seful campaniei PSD, Valeriu Zgonea, a transmis, in urma cu doua saptamani, celor 1.500 de participanti, ca principala lor sarcina nu este sa promoveze lista de candidati a partidului pentru PE, ci mesajul „Mircea Geoana - presedinte“, scrie Cotidianul.

Ciocnire tare Basescu-Hrebenciuc, in fum gros de tigara si sub scutul SPP. Traian Basescu si Viorel Hrebenciuc, dusmanii „clasici“ ai politicii romanesti, au avut o disputa aprinsa, de zece minute, marti seara, in curtea cafenelei Green Hours. Cei doi au participat la aniversarea revistei 22, care serba 20 de ani de existenta. Dupa discursuri, cand lumea statea la un pahar de vorba, Viorel Hrebenciuc s-a apropiat de Traian Basescu. A urmat un schimb alert de replici: amandoi au gesticulat abundent si, in cateva secunde, au devenit stacojii la fata. In defensiva, Hrebenciuc s-a dat o jumatate de pas in spate, si-a aprins o tigara si s-a invaluit intr-un nor gros de fum. I-a oferit un foc lui Traian Basescu. Au facut rotocoale impreuna. Singurul indiciu despre continutul dialogului l-a dat Viorel Hrebenciuc. El a declarat ca Basescu „nu intelegea“ si el i-a explicat care este pozitia PSD fata de codul penal si codul civil, scrie Gandul. „Nu stia ca noi suntem de acord ca Emil Boc sa-si asume raspunderea pe coduri“, a sintetizat liderul pesedist motivul nemultumirii lui Traian Basescu. „Asta i-am zis si lui Emil…“

In "Sila si mila", Robert Turcescu afirma ca "iluzia parteneriatului pentru Romania e pe cale sa se spulbere. Doar doua motive mai justifica azi mentinerea monstrului bicefal PSD-PDL la guvernare: trecerea Legii salarizarii unice si a celebrelor Coduri prin Parlament. Povestea coabitarii pedelisto-pesediste in Palatul Victoria, de dragul tarisoarei si din lipsa unei alternative, nu se sustine. Compromisul e urias si are deja costuri mult mai mari decit varianta unui guvern minoritar, chiar cu riscul declansarii unor alegeri anticipate". Integral in Cotidianul.

Eliade Balan, in "Unde da Boc si unde crapa Geoana", considera ca "pe durata presupusului conflict politic din coalitia de guvernare, liderii social-democrati de la centru si din teritoriu s-au ferit sa raspunda dur aliatilor PDL in legatura cu avertismentul: "Daca ne mai atacati, plecati". In mod poate surprinzator, dar deloc intamplator, conducerea pesedista a evitat sa riposteze la amenintarile lui Boc, Blaga si Videanu pentru a nu pune pe picior de razboi partidul intr-o perioada cand se pregateste terenul pentru deversarea voturilor in directia dorita. Mai mult decat atat, niciun membru marcant al formatiunii conduse de Mircea Geoana nu a recunoscut public existenta vreunui conflict intern in coalitie datorat divergentelor aparute pe marginea aplicarii impozitului forfetar". Integral in Romania libera.