Sotiile demnitarilor au venituri si averi mai mari decat barbatii lor Unele dintre sotiile parlamentarilor aduc mai multi bani decat sotii lor la bugetul familiei, iar altele au avere daca nu mai mare, cel putin egala cu barbatii lor. Cel mai elocvent exemplu este nevasta liderului PSD, Mircea Geoana, care pe langa faptul ca are un venit anual mai mare decat sotul sau, are o casa provenita dintr-o mostenire, dar si un teren de 1.000 metri patrati. Un alt exemplu este cel al deputatului PDL Octavian Bot. Desi sotia acestuia este, potrivit declaratiei de avere reactualizate, secretara, ea castiga 7.212 RON lunar fata de sotul sau, care are doar 3.000 RON. Ministrul Dan Nica se poate lauda si el ca are o nevasta norocoasa. Numai anul trecut pe langa salariul de 41.077 RON, doamna Nica a castigat si la loto 21.330 RON, afirma Gardianul.

Guvernul isi va asuma raspunderea separat pe coduri Executivul isi va asuma la inceputul saptamanii viitoare raspunderea pe codurile penal si civil in fata Camerelor reunite ale Parlamentului separat, in doua sedinte consecutive. Potrivit chestorului Senatului, Ioan Chelaru, in urma sedintei Birourilor Permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului, cele doua sedinte vor avea loc la ora 16.00 si respectiv la ora 17.00. “Luni (22 iunie-n.r.), in sedinta comuna Senat-Camera Deputatilor, in prezenta primului-ministru, acesta, in numele Guvernului, isi va asuma raspunderea separat in doua sedinte consecutive la orele 16.00 si orele 17.00 pe cele doua proiecte de lege privind Codul civil si Codul penal”, a afirmat chestorul Chelaru, la finalul sedintei Birourilor permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor. El a adaugat ca pana pe data de 18 iunie parlamentarii vor putea depune amendamente la cele doua Coduri, informeaza Gardianul.

Boc se jura ca nu fura cu ordonanta 61Premierul Emil Boc a venit, luni, la grupul PD-L din Camera Deputatilor pentru a explica situatia OUG 61/2009, cea care permite Guvernului sa modifice legi in rastimpul dintre adoptarea lor de catre Parlament si intrarea lor in vigoare. Astfel, primul-ministru le-a transmis ca nu ar fi vrut decat sa scape de elaborarea studiilor de impact pentru noile Coduri si ca ordonanta se va aplica doar pentru a abroga Codul penal Stanoiu si Legea spitalelor a lui Nicolaescu. Boc a sustinut sus si tare in fata camerelor de luat vederi ca Guvernul nu se va folosi de ordonanta pentru a “ajusta” legi adoptate de Parlament. “N-avem nici o intentie de a inlocui Parlamentul”, a spus premierul, explicand ca nu ar fi avut nicio alta modalitate prin care sa abroge Codul Stanoiu, scrie Gandul.

Avem o problema de imagine! Cu acest gand si-a bagat, ieri dimineata, Mircea Geoana ministrii in sedinta, la o zi dupa ce acestia asistasera ca simpli figuranti la reprezentatia data de Traian Basescu la Palatul Victoria. Inainte de inceperea sedintei, in luarile lor publice de pozitie, Adrian Nastase si Ion Iliescu presau, aratand ca PSD da senzatia ca este „prizonierul” lui Traian Basescu. In interior, Geoana a facut o mustrare generala, atacand „timiditatea” ministrilor PSD, care n-au luat pozitie fata de prezenta neanuntata a lui Basescu in Guvern. Ce ar fi trebuit sa faca acestia ramane neclar. Victor Ponta a aruncat, printre dinti, ca, daca vicepremierul Dan Nica le-ar fi spus sa paraseasca sedinta, ei, ministrii social-democrati, ar fi facut-o, scrie Gandul.

PRM a depus, la DNA, o plangere penala impotriva conducerilor centrale, dar si din teritoriu, ale PDL si PSD, dar si impotriva membrilor din mai multe birouri electorale, toti acestia fiind acuzati de fapte "care au condus la frauda electorala la nivel national". Reprezentantii PDL si PSD, in frunte cu Emil Boc si Mircea Geoana, sunt acuzati de PRM ca si-ar fi folosit influenta ori autoritatea in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de foloase necuvenite, "in cauza de fata dreptul la mandatele de europarlamentar al celor inscrisi pe liste fiind un astfel de vot". Plangerea penala a PRM ii vizeaza si pe membrii birourile electorale judetene, biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si birourile electorale ale sectiilor de votare "unde au fost depistate si sesizate fraude electorale conform sesizarilor depuse la BEC", scrie Romania Libera.

Mai putin de jumatate din cei 471 de parlamentari si-au actualizat declaratiile de avere si interese, potrivit paginilor de internet ale celor doua Camere. Cel mai scazut "elan" in actualizarea declaratiilor de avere poate fi observat la senatori: din cei 13 membri ai Biroului Permanent, doar in dreptul lui Mircea Geoana apare o noua declaratie, iar din totalul de 137 senatori, numai 11 au trecute, pe site-ul institutiei, averile la zi. Restante apar si la conducerea deputatilor, mai mult de jumatate din membrii BP al Camerei neavand actualizate declaratiile de avere. In frunte cu presedintele Camerei, Roberta Anastase. Printre restantieri se numara insa si fostul premier Adrian Nastase si vicepresedintele PDL Ioan Oltean. Dupa modelul conducerii, mai putin de jumatate din totalul de 334 deputati au respectat termenul de 15 iunie prevazut de lege pentru actualizarea declaratiilor de avere. Totusi, nu lipsesc situatiile interesante. De pilda, deputatul PNL Ioan Tintean a castigat in 2008, pana sa fie ales, 108.500 lei de la Directia Generala a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud, informeaza Romania Libera.

Parlamentarii PSD ii cer lui Viorel Hrebenciuc banii pentru colegiile parlamentare obtinuti la „olimpiada” de amendamente la buget, pe care ministrul Finantelor nu vrea sa-i elibereze. Deputatii PSD au sarit ieri la gatul liderului lor Viorel Hrebenciuc cerandu-i sa scoata de la ministrul Pogea banii prevazuti in Legea bugetului si in ordonanta de rectificare pentru colegiile lor. Cand s-a adoptat Legea bugetului, fiecare deputat a primit dreptul sa ceara pentru colegiul sau parlamentar bani in limita a 280.000 de lei, bani directionati, in functie de interesele fiecaruia, catre biserici, spitale, scoli etc. Banii acestia nu au ajuns nici pana astazi la colegiile deputatilor PSD, s-au plans social-democratii. Deputatii Gheorghe Zoicas, de la Baia Mare, si Gheorghe Ana, de la Dambovita, i-au spus lui Hrebenciuc ca ei nu au primit niciun leu din banii prevazuti in buget, scrie Cotidianul.