Nemirschi imbogateste SUA din saracia Romaniei In nimicnicia lui mazariana, ministrul Nemirschi de la Mediu si-a ascuns casa de vacanta. Un mizilic, pina la urma, de maxim o suta de mii de euro. Mai nasol, insa, e ca tupeistul dobrogean crescut la Primaria sulfei modist-naziste ascunde un proiect prin care Romanica e de acord sa plateasca zeci de milioane de euro catre SUA. Adica, da, catre Statele Unite ale Americii. Mai exact, catre Lockheed Martin, companie care ar urma sa doteze statul nostru cu niscaiva echipamente de prevazut ploi si preintimpinat inundatii. Ei, si, de ce sintem fiii ploii la faza asta? Pentru ca, in loc sa le platim americanilor zecile de milioane de euro (plus dobinda aferenta, ca banii se platesc dintr-un credit pe care ni-l dau tot americanii), am putea sa facem acelasi proiect pe banii moca ai UE, scrie Academia Catavencu.

„Lasati-o-n pace pe Udrea!“ De linistea Elenei Udrea depinde linistea coalitiei. Acesta a fost mesajul mai mult decat transparent, transmis ieri, la intalnirea saptamanala a reprezentantilor coalitiei, de catre liderii PD-L omologilor lor social-democrati. Potrivit unor surse participante la intalnire, democrat-liberalii le-au solicitat pesedistilor „sa o lase in pace“ pe Elena Udrea si sa renunte la comisia de ancheta parlamentara in cazul ministrului Turismului. PD-L a acordat o importanta mult mai mare acestei teme de discutie decat celorlalte dezbateri, precum asumarea raspunderii pe Legile Educatiei sau reducerea cu 20% a personalului din administratia publica. In acest context, democrat-liberalii au sugerat partenerilor de coalitie sa se desolidarizeze de liberali pe parcursul anchetei parlamentare, relateaza Gandul.

Videanu il contrazice pe Boc Ministrul economiei, Adriean Videanu, l-a contrazis ieri pe premierul Boc, afirmand ca nu a existat nici o decizie a partidului ca ministrii sa nu isi ia concediu de odihna in aceasta perioada si ca el a plecat “legal si scurt”. ”Nu a existat nici o decizie pe aceasta tema. Eu am plecat legal si scurt”, a declarat Adriean Videanu. El a subliniat ca a plecat in concediu de odihna “cu aprobarea” presedintelui PD-L, Emil Boc. Reamintim ca premierul Emil Boc declara, pe 4 iulie, ca nu isi va lua in 2009 concediu de odihna, deoarece este nevoie “sa se miste lopata” intr-un an dificil, si a afirmat ca spera sa fie inteles de catre familie, in principal de cele doua fetite ale sale. “Anul asta, pas ! Avem nevoie sa se miste lopata in tara, pentru a asigura locurile de munca. O sa fie suparate fetitele mele si, probabil, sotia, dar o sa incerc sa le explic ca anul asta va fi mai dificil si ca anul viitor, dupa ce va fi mai bine pentru toata lumea, vom avea un plus de vacanta”, a spus Boc. El a reluat apoi ca, data fiind criza, el nu-si va lua nici macar o ora de concediu si ca asteapta acelasi lucru si de la colegii sai din Guvern, fie de la PD-L, fie de la PSD. Cu toate acestea, ministrii Ilie Sarbu, Marian Sarbu, Ionut Bazac, Mihai Stanisoara si Adriean Videanu sunt sau au fost plecati in concediu, relateaza Gardianul.

Ministerul Economiei nu are in subordine decat trei agentii – Agentia Nationala pentru Deseuri Radioactive, Agentia Romana pentru Conservarea Energiei si Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere –, drept pentru care nu are ce sa restructureze sau sa desfiinteze. Ministerul condus de Adriean Videanu (PDL) (foto) vine insa in intampinarea solicitarii premierului Boc cu ideea reorganizarii celor 14 institute de cercetare existente. Din acestea vor rezulta doar doua, in sectoarele industrie si energie. Si Ministerul Apararii spune ca nu are la ce agentii sa renunte, in conditiile in care functioneaza in subordinea sa doar doua astfel de structuri: Romtehnica si Romavia. Potrivit ministrului Mihai Stanisoara (PDL), prima agentie se autofinanteaza, iar cea de-a doua are deja personalul redus. In schimb, seful Apararii a anuntat ca a renuntat la doi dintre consilierii sai (care se ocupau de problemele pensionarilor militari si, respectiv, de relatia cu presa), pe langa cele trei posturi desfiintate de la cabinetul ministrului, scrie Romania Libera.

Reprezentantii PSD, PDL si PNL sustin ca despartirea celor doua scrutine nu a produs efectele scontate: eliminarea influentei „locomotivelor“ asupra performantei partidelor. Dimpotriva, ea a condus la cheltuieli mai mari pentru formatiuni si la irosirea anului 2009. Politicienii par sa regrete separarea alegerilor parlamentare de cele prezidentiale. Asta pentru ca - spun ei - schimbarea menita sa desfiinteze „locomotivele“ electorale, adica sa scada dependenta partidelor de influenta candidatilor la Presedintie, pare sa nu-si fi produs efectul. „Ideea a fost diminuarea influentei alegerilor prezidentiale asupra sistemului politic, sa para ca acest scop nu a fost atins. In acest interval de la parlamentare la prezidentiale suntem intr-o perpetua campanie electorala, orice decizie majora este amanata pana dupa prezidentiale. Acest tip de comportament din partea contracandidatilor presedintelui Basescu produce instabilitate“, a declarat pentru Cotidianul politologul Cristian Preda, actualmente europarlamentar PDL. Intr-o postare pe blog pe aceeasi tema, acesta ofera si o concluzie seaca: „Anul 2009 poate fi considerat un an pierdut“, relateaza Cotidianul.

Liderii coalitiei au ingropat ieri restructurarea aparatului de stat cu 20%, stabilind o „comisie de analiza“. De asemenea, reducerea numarului agentiilor guvernamentale si reducerea numarului de angajati la cabinetele ministrilor sunt tergiversate din cauza refuzului ministrilor PSD de a renunta la oamenii lor din structuri si a celui al ministrilor PDL de a renunta la ai lor. Presedintele PSD, Mircea Geoana, i-a reprosat premierului Emil Boc, care pornise in weekend discutii cu fiecare ministru in parte pentru a identifica modalitati de restructurare, ca a luat „o decizie pompieristica“. Liderii PSD au sustinut in cadrul coalitiei ca nu se poate face o restructurare „fara criterii“ si ca ei se vor opune unei astfel de masuri, scrie Cotidianul.